ВУЧИЋ СА ШОЛЦОМ ОЧИ У ОЧИ: Немачки канцелар данас по подне стиже у званичну посету Београду

НЕМАЧКИ канцелар Олаф Шолц долази данас у Београд, а већ се зна са каквим порукама стиже – Берлин ће подржати европски пут Србије, али не мења позиције: за њих је Косово независно и инсистираће да се што пре потпише правно обавезујући споразум са Приштином, тражиће да се прикључимо санкцијама против Русије и да утичемо снажније на Републику Српску да се окане “сепаратистичких” идеја.

Према протоколу, гост ће доћи у Београд у 15 часова, док ће га пола сата касније испред Палате “Србија” дочекати председник Александар Вучић, након чега ће уследити разговор “у четири ока”. Након што канцелар и шеф државе размене мишљења, уследиће разговори делегација двеју земаља. За крај посете планиране су изјаве за медије, након чега Шолц одлази у Приштину.

Наследник Ангеле Меркел је карте отворио и приликом посете Вучића Берлину, а сада се очекује да потврди ставове и у Београду. Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић рекао је да очекује да ће немачки канцелар приликом посете Београду поновити поруку да Србија треба да се прикључи режиму санкција против Русије, али да би тај потез нанео више штете Београду него Москви.

– Сви званичници који долазе из држава чланица Европске уније стално потенцирају та њихова очекивања, како они кажу, да се Србија у потпуности усклади са заједничком спољном политиком ЕУ, односно на практичном плану да се придружи режиму санкција које је завела према Русији. Шолц је пре извесног времена говорећи о санкцијама које је Немачка са партнерима из ЕУ завела Русији рекао да оне морају бити озбиљне, жестоке, али да не смеју нанети више штете Немачкој него Русији. Ми тај аргумент можемо да разумемо, али се надамо да може бити примењен и на наш случај.

Говорећи о посети Шолца Приштини Старовић је рекао да је нажалост Немачка “један од главних спонзора приштинске администрације”.

Извор: https://www.novosti.rs/c/vesti/politika/1124883/vucic-solcom-oci-oci-nemacki-kancelar-danas-podne-stize-zvanicnu-posetu-beogradu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *