ВУЧИЋ, РАМА И КОВАЧЕВСКИ ИДУ У БРИСЕЛ: Председник Србије након разговора са лидерима Албаније и Северне Македоније донео одлуку

У данашњем разговору председника Републике Србије Александра Вучића, председника Владе Републике Албаније Едија Раме и председника Владе Републике Северне Македоније Димитра Ковачевског, размотрене су околности везане за учешће на предстојећем самиту ЕУ – Западни Балкан, који ће се одржати у Бриселу 23. јуна 2022. године

Након детаљних и свеобухватних консултација са сарадницима и члановима влада, лидери три земље донели су одлуку о заједничком одласку на самит, при чему су усаглашени и принципи који ће представљати главну окосницу разговора са бројним званичницима Европске уније.

– Имајући у виду да Република Србија, Република Албанија и Република Северна Македонија доследно заступају интересе својих грађана и целог региона Западног Балкана на свим релевантним међународним форумима, одлука о учешћу и заједничком приступу на самиту у Бриселу представља још један корак у борби за напредак наших земаља, али и јасан сигнал да и поред бројних препрека, настављамо да дајемо конструктиван допринос на путу ка евроинтеграцијама – пише у саопштењу Председништва.

Из Председништва истичу да теме о којима ће разговарати на самиту неће бити лаке, али ће учешће наше земље још једном показати и потврдити посвећеност европском путу Србије, Албаније и Северне Македоније.

– Такође, договорено је да на састанцима у Бриселу наставимо да се боримо за дијалог као главни и једини исправан модел за решавање свих отворених питања, уз улагање напора за јачање међусобног поверења и интензивирање комуникације са званичницима Уније, све у циљу наставка борбе за што бољи живот свих наших грађана – закључује се у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *