ВУЧЕЛИЋ У “ХИТ ТВИТУ”: “Вучићев одговор Шолцу директан, недвосмислен и јасан”

У емисији „Хит твит“ на телевизији Пинк вечерас гостују главни и одговорни уредник „Вечерњих новости“ Милорад Вучелић, бивши министар спољних послова Владислав Јовановић и проф. др Слободан Зечевић са Института за европске студије.

Прва тема емисије је посета немачког канцелара Олафа Шолца и дипломатске активности у чијем је центру последњих недеља наша земља. Вучелић је рекао да се, док је слушао обраћање канцелара Шолца, присетио стиха из “Горског вијенца”: “Отпиши му као што знаш владико, и чувај му образ као он теби”.

– То ми је била прва асоцијација, али не због хероизирања, већ зато што владика Данило пролази кроз тешке муке и смирује своје војводе да не зарате са Турцима. Тек када прелије чашу он то уради. Дакле, децидирано смо чули шта је то, ми смо наслућивали и знали, али када то изговори немачки канцелар. Дакле он тражи да се Вучић не придржава међународног права, да стави ван правног промета Резолуцију 1244, погази Бриселски и Вашингтонски споразум, и поигра се са вољом народа, и да се у пакету са тим да се дистанцира од “сепаратиста у БиХ”, и да се обрачуна са традицијом и историјом свог народа – рекао је Вучелић.

Он каже да је Вучићев одговор био директан, недвосмислен и јасан.

– На такав директан исказ се мора реаговати директно – казао је главни и одговорни уредник “Новости”.

– Не зато што они имају нешто против нас, него да реафирмишу себе. И то је после био сигнал свима. Што се тиче овог случаја, морамо ићи мало у прошлост. Пре неколико година Немачка је послала у свет формулу како да се омогући Србији да изгуби Косова а не изгуби образ. Па су лансирали формулу о две Немачке, да и једни и други буду чланице УН, али без признања. То је чињено у почетку да изгледа прихватљиво. Али после тога су све дипломате са Запада наглашавале да процес преговора у оквиру ЕУ мора да доведе до међусобног признања – казао је бивши шеф дипломатије.

Он истиче да пошто се светска ситуација заоштрила, и пошто је потреба за директном контролом Запада на Балкану хитна, убрзан процес притисака на Србију.

– Овога пута то је речено без увијања, и мислим да је Вучићев одговор био врло добар. Они користе ЕУ као неку врсту мамца и уцене истовремено. А истовремено пропуштају да кажу да је ЕУ отворена за друге кандидате под истим условима, а то је у границама које су дефинисане Уставом. Они нас третирају као нижеразредну земљу. Такође врше притисак на нас да се прикључимо њиховој политици, без дефинисаног датума. Помиње се 2033. година, то је баш на дугом штапу и неизвесно. Од нас се једноставно тражи да одсечемо своју руку да бисмо ушли тамо – казао је Јовановић.

Слободан Зечевић каже да наше односе са Немачком види као једну целину.

Вучелић је истакао да је Вучићева позиција додатно ојачана, пре свега у српском народу.

– Такође, да не заборавимо да немачки привредници не би овде долазили да немају ниску цену енергије, која је везана за руски гас. Друга ствар, територијални интегритет ставити ван међународног јавног поретка је озбиљно огрешење о интересе свог народа. Да не заборавимо, Геншер је изазвао Босански рат, а сада се посао наставља разградњом не Југославије, него Косова. Шта друге земље препоручује за чланство у ЕУ. Украјину, у којој је рат. Косово, у ком су разграђене све институције, где праве восјку мимо свих одлука међународне заједнице. Да не говоримо о Дечанима, где врше верску дискриминацију. Дакле, није ствар заратити са неким и покидати односе, већ се мора поштовати властита позиција. То мора бити основа за грађење односа. Наш национални интерес мора бити да очувамо територијални интегритет. Али ако трпимо најгоре провокације, које врши Курти, то је тешко издржати – казао је он.

Главни и одговорни уредник “Новости” је казао да ово што демонстира ЕУ нема никакве везе са европским вредностима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *