УЗАЈАМНА ЉУБАВ ПЕТЕ КОЛОНЕ

СРБИЈА И РАТ У УКРАЈИНИ

Док се Ненад Чанак лично уверава да у Украјини нема нацизма и шовинизма (осим руског), руски емигранти у Београду позивају на санкције против сопствене државе

Док гори црква Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Лавову, језгру украјинског екстремизма, лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак по београдским медијима прича како током своје недавне посете Украјини није видео никакве „нацисте“ и беседе завршава поздравом „Слава Украјини!“. Уз то додаје „смрт руским окупаторима“ (Н1, 20. јун 2022). Треба ли подсећати да је поздрав „Слава Украјини“ „дријевни“ украјински поздрав који се појављује почетком 20. века и бива популаризован након „Украјинског рата за независност“ (од 1917. до 1921) кроз деловање екстремних украјинских националиста које данас најбоље персонификује лик нацистичког колаборационисте, украјинског Анта Павелића, Степана Бандере. Суштински, између тог поклича и оног подједнако „дријевног“ хрватског „За дом спремни“, нема никакве разлике. Што би Чанак, као доследан „антифашиста“, требало да зна.
Такође, требало би да зна и да је његов поклич „смрт руским окупаторима“ дијаметрално супротан од слободарских идеја за које тврди да се залаже. Није антифашистичка девиза била „смрт фашистима“ него „смрт фашизму“. Разлика није мала, а избор Чанкових речи је врло речит и индикативан. Баш као и чињеница да он прижељкује и позива на убиство председника Русије Владимира Путина, јер тврди „да се рат у Украјини мора завршити смрћу Путина“.
Зар то што су особе које су запалиле цркву у Лавову за собом на зиду оставиле потпис „Путинова кућа“, којим се објашњава мотив тог бесрамног чина, ни на који начин не указује да се ради о верским, или политичким екстремистима, који можда нису блиски изворном националсоцијализму немачке радничке партије коју је до маја 1945. предводио Адолф Хитлер, али свакако јесу блиски чистој мржњи која исијава из усташлука и бандеризма?

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.