Украјина ће на симболичан датум добити тешко оружје од Немачке

Украјина ће добити прву серију тешког наоружања из Немачке око 22. јуна, рекао је украјински амбасадор у Берлину Андреј Мелник за украјински лист “Ново време”. Очекује се да ће испорука укључивати седам хаубица ПзХ 2000 које је обећала немачки министар одбране Кристин Ламбрехт почетком маја, додао је он.
„Ове системе ћемо добити око 22. јуна“, рекао је Мелник, мислећи на хаубице док је поново критиковао Берлин да је преспор са испоруком оружја. Датум који је амбасадор навео био је дан када је нацистичка Немачка извршила инвазију на Совјетски Савез 1941. године. СССР је тада укључивао и Украјину и Русију, а Украјина је била међу првим совјетским територијама које су нацисти напали.
Сам Мелник није коментарисао избор датума. Уместо тога, рекао је да ће Украјина даље добити 15 “Гепард” самоходних ПВО система до краја јула и још једну испоруку истих система месец дана касније.

Немачко министарство одбране раније је потврдило своје планове за слање 15 “Гепард” система у Украјину у јулу. Берлин снабдева Кијев оружјем скоро од почетка руске војне операције крајем фебруара. Ипак, све испоруке су до сада укључивале само пешадијско наоружање, преносне противоклопне и противваздушне системе, као и муницију и гориво.
Политику немачке владе у овом погледу жестоко су критиковали Кијев, неке земље ЕУ, па чак и коалициони партнери канцелара Олафа Шолца. Сам Мелник је више пута критиковао немачку владу, а чак је Шолца назвао „увређеном кобасицом“ због његовог одбијања да посети Кијев након што су украјинске власти средином априла критиковале немачког председника Франка-Валтера Штајнмајера.

Украјински амбасадор је у петак још једном оптужио немачку владу да одлаже испоруке тешког наоружања и навео да Кијев већ има споразуме са немачким произвођачима оружја који недељама чекају на одобрење владе.
Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били  су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.
Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.


Извор: РТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *