У УКРАЈИНИ НА ДЕЛУ И КЊИГОЦИД: Из националне библиотеке биће уништено 100 милиона књига јер су – руске!

Уколико Олександри Коваловој, директорки Украјинског института за књигу, и Александру Ткаченку, министру културе из Кијева, пође за руком да из библиотека у делу Украјине под контролом Зеленског избаце и униште 100 милиона књига или пола књижног фонда земље, то ће бити апсолутни светски рекорд “етничког културног чишћења” икад изведеног.

Претходни рекорд држе Хрвати који су од 1990. до 2010. године, у државно организованом књигоциду избацили из својих фундуса око 2,9 милиона наслова српске литературе. Вест о најављеном “Магнум књигоциду” није нова и дошла је још 23. маја. Ипак, није “очешала” никог од западних “заштитника културе”, из рецимо Унеска, ПЕН клубова, великих светских издавача и књижара.

Књиге Дојстојевског или Пушкина, Олександра Ковалова назива “идеолошки штетном литературом” и “пропагандним” књигама.

– У првој фази до краја 2022. повући ће се књиге објављене у време када је Украјина била део Совјетског Савеза, као руску књижевност такозваног антиукрајинског садржаја. Други круг повлачења има за циљ да обухвати све књиге објављене у Русији од распада Совјетског Савеза, и оне ће вероватно бити различитих жанрова, укључујући књиге за децу, љубавне романе и детективске приче – објаснила је Ковалова.

После одлагања “штетне” литературе, украјинске јавне и школске библиотеке остаће са око 100 милиона књига, или са половином садашњег укупног обима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *