У КЛЕШТИМА ПРОПАГАНДЕ И ДЕЗИНФОРМАЦИЈА

УКРАЈИНА И СРБИЈА

Изјава Виталија Кличка на рачун Србије, и поред демантија, показује сву бескрупулозност актуелне пропаганде, дезинформација и неистина, којима се само привремено прикривају стварни циљеви и намере, али не задуго

Сваки рат носи и ратну пропаганду, с тим што се овај украјински шири и на друге просторе и области живота. Запад је ту ненадмашан, а његова пропаганда је класичан пример како средства информисања постају извори дезинформисања у служби политике, а не истине. А њу, истину, обичан грађанин где може да потражи него у новинама, на телевизији, интернету… И шта добије? Лажне еуфемизме чији је циљ да се замене улоге жртава и злочинаца, па се крвави државни удар на кијевском Мајдану описују као револуција, а предаја фашиста с белом заставом у маријупољском „Азовстаљу“ пласира као „евакуација“. Такве пропаганде смо се ми наслушали и нагледали деведесетих година, и касније, па нам ова око Украјине и није изненађење. Само је лакше уочавамо и дешифрујемо.

Чинило се да ће интернет, као најмоћније медијско оружје 21. века, учинити да истина не буде сакривена и злоупотребљена, али се управо он показао као идеално место за сервирање пропаганде, полуистина и неистина. А ми смо ту, малтене, полигон за пласирање неистина и унапред припремљених лажних и шаблонских слика. Иако смо на то огуглали, стално пристижу нове и све бахатије и безобзирније.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.