ТОПОТ АПОКАЛИПСЕ

ЕКОНОМИЈА У ДОБА РАТА

То није прогноза, то је нешто што се већ дешава. То се може различито тумачити. Може се тумачити да су „јахачи апокалипсе“ већ на путу. И сва нада остаје на Бога, на Свевишњег – речи су Дмитрија Медведева које су навеле многе да се запитају да ли се налазимо на прагу незамисливог? Док многи ову изјаву тумаче у контексту потенцијалног нуклеарног рата и сценарија постапокалиптичног света, можда и опаснији и подмуклији сценарио јесте остварење „финансијске апокалипсе“ и оно што следи за њом

Ако је економска нестабилност за време „корона затварања“ деловала као поветарац, оно што се са светском економијом дешава у последњих неколико месеци изгледа као торнадо. Мреже су преплављене фотографијама и сведочењима људи с различитих меридијана у којима се уочава енормни раст цена основне робе, попут хлеба, уља, брашна, шећера, горива… Готово надреално изгледају и слике празних рафова у великим трговинским ланцима, изазивајући панично гомилање залиха у друштвима навикнутим на „царство изобиља“. Ланци снабдевања се прекидају, цене енергената пробијају све рекорде, водеће светске економије бележе рецесију.
Узмимо само за пример персонификацију (доскорашњег) светског лидерства у економији – Сједињене Америчке Државе. Како саопштава амерички Биро за статистику рада, у тој земљи инфлација је само у мају порасла за један проценат након раста од 0,3 одсто у априлу, док је током последњих 12 месеци инфлација порасла за 8,6 посто. Цена енергената порасла је за 34,6% у односу на прошлу годину, а хране за 10,1%. Реч је о највећем порасту цена за 12 месеци од 1981. године.
По свему судећи изгледа да „Мајка свих криза“, најављивана у протеклих неколико година, ступа на сцену. Како је до тога дошло? „Поспани Џо“ даје лаконско објашњење и све сваљује на Путина и руску војну операцију у Украјини. „Никада нисмо видели ништа слично као Путинов порез на храну и гориво“, изјавио је Бајден, додајући да „чини све у својој моћи да отупи Путинову оштрицу и смањи цене хране и горива“. Бајден заборавља да је америчка економија била на стакленим ногама и пре короне и да су узроци драстичног пораста инфлације далеко дубљи и структуралнији него један оружани сукоб на другом крају планете. Нарочито ако се присетимо вишегодишњег омаловажавања руске економије и њеног утицаја на глобалне економске токове. Не тако давно сенатор Линдзи Грејем говорио је како „Русија има економију величине Италије“, а „Економист“ се питао 2019. године „како је држава са економијом Шпаније успела да постигне све ово?“ Дакле, образложења да је за крах у најјачој економији света, а последично и у остатку света, одговоран Путин могу послужити само као покушај анестезирања све незадовољнијих грађана, од којих многи постају свесни и јавно указују на суштинске разлоге вртоглавог пада стандарда.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.