Талас насиља над Србима на Космету: Обијено 11 кућа, опљачкане продавнице, избодени младићи

Протеклог викенда на простору Косова и Метохије догодила се серија етнички мотивисаних инцидената – обијена је црквена канцеларија у Доњој Гуштерици, а вандализовано је и обијено 11 повратничких кућа у селу Клобукар у општини Ново Брдо, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.
 
Пљачку објекта СПЦ, који се налази у црквеном дворишту у Доњој Гуштерици, приметио је и пријавио свештеник који је јутрос затекао разваљена врата, отворен прозор и разбацане ствари по канцеларији.
“Ово је петнаести напад на објекте Српске православне цркве од почетка године што недвосмислено показује дубоко непоштовање и недопустив однос Албанаца према верницима и вредностима СПЦ”, наводи Канцеларија за КиМ.
Претходно, од 21 повратничке куће у селу код Новог Брда, чак 11 је обијено протеклог викенда, поломљени су прозори, врата и начињена друга материјална штета, кажу у Канцеларији за КиМ.
“Овиме се број забележених етнички мотивисаних инцидената за свега 48 сати на простору КиМ попео на шест. Подсетимо, поред обијених објеката, ноћас су ножем избодена двојица младића српске националности из Партеша, опљачкане су две продавнице Срба у Великој Хочи, расељеним верницима из Суве Реке није дозвољено да присуствују слави у Мушутишту, а разбојници су покушали да обију парохијски дом у Осојану. Оваква статистика показује да је по среди системски напад на Србе, њихову имовину и објекте СПЦ, а да талас насиља свој корен има у Приштини и односу власти Аљбина Куртија према Србима”, наводи Канцеларија за КиМ.
Канцеларија за КиМ још једном пита представнике међународних организација које делују на простору јужне српске покрајине да ли ће и када дићи глас против терора којем су изложени Срби на Косову и Метохији и послати поруку нулте толеранције према насиљу над Србима.
“Канцеларија за Косово и Метохију наставиће да гради куће на простору КиМ, помаже СПЦ у покрајини, економски оснажује наш народ, али ће ови инциденти остати мрља на лицу међународних представника”, наводи се у саопштењу, пренео је „Косово онлајн“.

Један коментар

  1. Дејан Младеновић

    Евидентно да бројне шиптарске злочине над Србима подстичу немачка енглеска и Америка. Под хитно
    прогласити космет окупираном територијом….за почетак

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.