СТРАНИ ПЛАЋЕНИЦИ ОПКОЉЕНИ У “АЗОТУ”: Цивили открили шта се дешава у руинираној фабрици (ВИДЕО)

У фабрици Азот у Северодоњецку, у коју су се забарикадирали украјински војници, налази се много страних плаћеника, рекли су за РИА Новости цивили који су успели да побегну из тог објекта.

Ана и њена снаја Алина са децом живеле су у подруму код такозваног другог пункта “Азота” два месеца, након што је граната погодила њихову кућу.

Она скреће пажњу на чињеницу да су тамо и страни борци.

– Много плаћеника, баш много. Колико их је било, не знам, држали су се одвојено од осталих. Углавном су међусобно разговарали на енглеском, али и на другим страним језицима – рекла је Ана.

Страни и украјински борци нису дозволили цивилима да напусте подруме, тврди она.

– Објаснили су нам да је напољу опасно, и да је у току нека врста чишћења. “Не излазите до вечери” – додала је она.

Мушким рођацима Ане и Алине, који су хтели да донесу храну за њих, такође није било дозвољено да уђу у “Азот”. Међутим, 10. јуна, када је пажња забарикадираних бораца ослабила, жене су успеле да изађу.

Према њиховим речима, фабрику су морале да напусте пешке, заједно са децом.

– Имам двоје деце, Алина има једно. Две године, пет година и осам. Али ништа, успели смо – рекла је Ана.

Сада се налазе у суседном селу Новаја Астракхан.

Борбе за Северодоњецк трају од почетка маја. Прошле недеље је министар одбране Сергеј Шојгу најавио потпуно ослобађање стамбених зона града.

Руска страна је у среду од 8.00 часова по московском времену до 20.00 часова обезбедила хуманитарни коридор на север према граду Сватово у Луганској Народној Републици за евакуацију цивила са територије “Азота”.

Међутим, руски медији тврде да су украјински борци прекршили прекид ватре гранатирањем стамбених насеља Северодоњецка.

Русија је 24. фебруара започела војну операцију у Украјини. Председник Владимир Путин рекао је да је њен циљ “заштита људи који су били изложени геноциду од стране режима у Кијеву осам година”.

Како је саопштило Министарство одбране Русије, 25. марта Оружане снаге Руске Федерације су извршиле главне задатке прве етапе – значајно су смањиле борбени потенцијал Украјине. Главни циљ у руском војном ресору сада је ослобођење Донбаса, саопштило је Министарство одбране. Заједно са руском војском, у региону делују јединице ДНР и ЛНР.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *