СРБИЈА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД РУСКИХ “КАМОВА”: Државни врх тражи начин за допремање хеликоптера

Kamov
Фото: Јутјуб/Matt’s Aviation Channel

Упркос тромесечном рату у Украјини и економској блокади Русије, државни врх Србије не одустаје од куповине уговорених противпожарних хеликоптера “камов”.

Иако наша земља трпи изузетно велике притиске да се придружи санкцијама Москви, њена тренутна позиција ипак не искључује могућност да се овог лета најмање једна летелица приземљи у нашој земљи. Тренутно се тражи дипломатско решење овог политичког ребуса, а испорука купљених противпожарних, али и војних хеликоптера биће у агенди најављеног московског сусрета шефова дипломатије Србије и Русије Николе Селаковића и Сергеја Лаврова.

Да Београд на ове летелице, без обзира на проблеме, ипак рачуна, показао је недавни самит иницијативе “Отворени Балкан” у Охриду. У оквиру пакета узајамне сарадње, Србија је државама региона понудила помоћ у гашењу пожара, подразумевајући и капацитете руских “камова”. Наша земља тиме би постала регионални лидер у коришћењу ваздухопловства у борби са елементарним непогодама. За ову помоћ заинтересоване су чланице “Отвореног Балкана” Албанија и Северна Македонија, али и Црна Гора и БиХ, које се често суочавају са пожарима у летњим месецима.

После вишемесечних спекулација, прошле године је потврђено да Србија са компанијама “Рособоронекспорт” и “Руски хеликоптери” преговара о куповини два хеликоптера Ка-32, намењених за противпожарне мисије. Планирано је да ове летелице појачају Министарство унутрашњих послова, односно Сектор за ванредне ситуације. Предмет договорене куповине су летелице типа А11БЦ, које се сматрају најбољим у свету за гашење пожара. Ови “камови” поседују ЕАСА сертификат, а захваљујући специјалним роторима веома су стабилни у акцијама. Налазе се у ескадрилама Русије, али и многих других држава попут Јужне Кореје, Швајцарске, Шпаније…

Да Србија већ располаже ресурсима довољним да шаље своје хеликоптере као испомоћ суседним државама ради гашења пожара, каже главни уредник специјализованог ваздухопловног портала “Танго сикс” Петар Војиновић.

– Кичму те флоте чине недавно набављени “Ербасови” хеликоптери. Три летелице “суперпума”, чија испорука почиње већ следећег месеца, додатно ће унапредити противпожарну улогу Хеликоптерске јединице. МУП је од “Ербаса” у децембру добио признање за искуство стечено коришћењем хеликоптера Х145М у свету – наводи Војиновић.

Он подсећа да су уговорене летелице Ка-32 наменски модификоване за гашење пожара, али да је због рата у Украјини овај посао блокиран.

– Ка-32 је једини руски хеликоптер који поседује европски ЕАСА сертификат, што је кључни услов за њихову примену ван граница Србије. Рат у Украјини отежава испоруку ових хеликоптера из Русије, уз додатни проблем губитка ЕАСА сертификата компаније која производи “камов”. И ако летелице некако и стигну у Србију, следи решавање административних питања њиховог несметаног коришћења – објашњава Војиновић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *