ШПАНЦИ ТРАЖИЛИ ДА СЕ КОСОВО НЕ ТРЕТИРА КАО ДРЖАВА: Расправа у ЕП о извештају Виоле фон Крамон

Одбор за спољне послове Европског парламента усвојио је извештај о тзв. Косову којим се позива Савет ЕУ да хитно донесе одлуку о либерализацији визног режима за грађане тзв. Косова, изражава подршка пријему у Савету Европе, а пет држава чланица Уније које нису признале косовску независност позивају се да то учине.

За Извештај о тзв. Косову који је представила известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон у Одбору за спољне послове Европског парламента гласала су 43 посланика, девет је било против и пет уздржаних. На извештај о тзв. Косову поднето је више од 300 амандмана. Посланици из Шпаније тражили су да се из извештаја избаце све референце које третирају Косово као државу.

Поједини посланици крајње деснице, углавном из Немачке и Француске, предложили су да уместо позивања на визну либерализацију, треба рећи да визе не треба либерализовати у блиској будућности.

Како се наводи у документу, Европски парламент је задовољан што се Косово придружило свим ставовима Европске уније, у вези са руском агресијом на Украјину, где је посебном резолуцијом увело санкције. 

Након гласања у Одбору за спољне послове, извештај ће бити разматран и усвојен као резолуција Европског парламента. Те резолуције имају политичку тежину, али нису обавезујуће. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.