ШОЛЦОВОМ САВЕТНИКУ ПРЕКИПЕЛО: Изненадио јавност својим коментаром о Украјини

Политичари и коментатори у Берлину запрепашћени су коментарима Јенса Плотнера, саветника за спољну политику канцелара Олафа Шолца, који је рекао да и медији треба више да се усредсреде на будући однос Немачке с Русијом, него на снабдевање Украјине тешким наоружањем.

Јенс Плотнер осврнуо се на оптужбе у којима се велики део медија и опозиције обрушио на немачку владу, сматрајући да је оклевала у својој подршци Украјини и да ју је много спорије снабдевала тешким оружјем него што су то учинили САД, Велика Британија и Француска, пише ФТ.

Говорећи на расправи у немачком Савету за спољне послове (ДГАП), рекао је да је расправу о помоћи Украјини подстакла “грозница која пропушта велика питања”.

– Можете да испуните пуно новинских страница писањем о Мардери, врсти борбеног возила које је Кијев затражио од Немачке, али некако проналазим пуно мање чланака о томе какав би наш однос с Русијом требао бити у будућности. И то је барем једнако узбудљиво и релевантно питање о којем бисмо могли да расправљамо – рекао је Плотнер.

Примедбе су изазвале љутити одговор Мари Агнес Страк Цимерман, истакнуте заступнице либералних Слободних демократа, једне од три странке у Шолцовој владајућој коалицији. Страк Цимерманова, председница Одбора за обрану у Бундестагу, рекла је да Плотнерови коментари “откривају начин размишљања последњих неколико десетина година који су нас довели у ову ужасну ситуацију”.

– Није време да с љубављу размишљамо о Русији, него да помогнемо Украјини – додала је.

Тајминг

Изјаве Плотнера, који ретко говори у јавности, бациле су фокус на начин на који Шолц и његов тим гледају на рат у Украјини. Шолц је био на удару савезника у источној Европи због одржавања телефонског контакта с руским председником Владимиром Путином, упркос наводима о злочинима које су московске трупе наводно починиле у градовима попут Буче и разарању које су њени авиони и артиљерија изазвали по украјинским градовима.

Плотнер је у свом говору истакао да Немачка подржава Украјину “политички, економски и војно” и то “у великој мери”.

Његов говор догодио се неколико сати пре него што је Украјина објавила да је преузела испоруку одређеног броја оклопних хаубица ПзХ 2000, првог тешког наоружања које је Немачка испоручила Кијеву. ПзХ је најмодернија артиљерија Бундесвера и може погодити циљеве удаљене 40 километара.

Али Плотнер је такође говорио и о могућем чланству Украјине у Европској унији, о чему ће се расправљати на самиту ЕУ ове недеље, и то на начин који би влада у Кијеву могла сматрати непријатним.

– Само зато што сте нападнути не значи аутоматски и да се ваша владавина права побољшала – поручио је Плотнер Украјинцима.

– Проблеми због којих су Украјинци пали су структурни, они су још увек ту и морају да се решавају.

“Забрињавајуће”

Ноах Баркин, стручњак у немачком тхинк-танку Маршал фонд оф УС, није био задовољан након говора Шолцовог саветника за спољну политику.

– Поруке које је Плотнер послао забрињавајуће су за грађане Украјине, немачке партнере у источној Европи, те многе њене најближе савезнике широм света, укључујући и Сједињене Државе – казао је.

Баркин је нагласио да су Плотнерови коментари покренули питање је ли Шолцов тим “научио праве лекције из Путиновог рата”.

 

– Могу ли се људи који су годинама промовисали блиске везе с Москвом и Пекингом окренути

 спољнополитичкој визији која је прикладна за изазове ове нове ере саставног супарништва? – упитао се Баркин.

Његово мишљење дели и Џорџ, доцент за ратне студије на Универзитету Варвик. Он је истакао да Плотнер симболише Остполитик, 

односно ”политику естаблишмента, економски ангажман и војну суздржаност која је десетинама годинама дефинисала

немачку спољну политику”.

Извор: https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1128762/solcovom-savetniku-prekipelo-iznenadio-javnost-svojim-komentarom-ukrajini

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.