Си Ђинпинг: Санкције су као бумеранг и батина с два краја – враћају се онима који их уводе

 
Политика санкција је бумеранг и батина са два краја, њена примена у коначном скору наноси штету како светској заједници, тако и онима који их уводе, изјавио је председник Кине Си Ђинпинг током пословног форума земаља-чланица БРИКС-а.
 
„Реалност поново показује да су санкције као бумеранг и батина с два краја. Политизација светске економије, њено претварање у инструмент и оружје, коришћење доминантне позиције у светском финансијском систему ради произвољног увођења санкција у крајњем исходу наноси штету не само светској заједници него и онима који их иницирају“, рекао је Си Ђинпинг, а преноси Министарство иностраних послова Кине.
Кинески лидер је додао да су сада поједини важни производни ланци и ланци испорука вештачки поремећени, расте и глобална инфлација, а међународно финансијско тржиште наставља да се колеба, слабећи глобалну економију.
 
„Све забрињава то што би глобална економија могла да западне у мочвару кризе“, рекао је Си Ђинпинг и додао да је сада као никада раније важно да се води „одговорна економска политика како би се избегао негативни утицај на земље у развоју“.
Он је позвао земље БРИКС-а да учврсте сарадњу у сфери прехрамбене производње и енергетике, подсећајући на то да се око 1,2 милијарде људи у 70 земаља суочило са епидемијом, прехрамбеном, енергетском и дужничком кризом.
Председник Кине је, такође, истакао да је криза у Украјини показала да ширење војних блокова неизбежно води до несигурности када је реч о безбедности.
 
„Историја нам показује да хегемонизам, политика формирања блокова, као и супротстављање табора не доносе мир и безбедност, него нас води у ратове и сукобе“, нагласио је Си Ђинпинг.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *