СЕРГЕЈ ЛАВРОВ СЕ ОБРАЋА ЈАВНОСТИ: Наше односе са Србијом нико неће моћи да сруши

СЕРГЕЈ Лавров, министар спољних послова Русије, обраћа се јавности из Москве, након што је амбасадор Русије Александар Боцан Харченко обавестио председника Србије Александра Вучића о отказивању његове посете нашој земљи.

(УЖИВО) СЕРГЕЈ ЛАВРОВ СЕ ОБРАЋА ЈАВНОСТИ: Наше односе са Србијом нико неће моћи да сруши

Фото: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

– Десило се нешто незамисливо – рекао је Лавров на самом почетку конференције коментаришући забрану прелета од стране Црне Горе, Северне Македоније и Бугарске.

– Ово је узнемирујућа акција. Десило се одузимање од суверене државе да спроводи права која има. То је демонстрација колико далеко НАТО и ЕУ могу да иду у коришћењу најгрубљих средстава и утицаја против оних који се воде националним интересима и није спреман да жртвује своје достојанство ради ових правила које запад намеће. Посета министра Русије се на Западу доживљава као претња великих размера –  рекао је Лавров и додао је да је све што се десило цинизам и лицемерје Запада.

Овим поступтком Запад јасно ставља до знања Русији да ће наставити да врши притисак на Москву, не презајући ни од каквих средстава, истакао је Лавров.

Лавров је рекао да га цинизам Запада не чуди и да јасно ставља до знања да ће притискати не либећи се ни најнижих средстава.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

– Слично лицемерје смо видели и раније укључујући и у време бомбардовања Југославије – навео је Лавров.

Лавров је рекао да нико неће моћи да сруши односе које Русија има са Србијом и такође рекао да је министар спољних послова Србије, Никола Селаковић позван да посети њихову земљу.

– У сваком случају, наши контакти не нестају. Позвали смо Селаковића да у најскорије време посети Русију. Надамо се да авион којим он буде летео неће бити изложен још једном срамотном кажњавању од Брисела који је изгубио сваку пристојност – навео је он.

– ЕУ жели да направи пројекат који ће носити назив “затворени Балкан” – рекао је Лавров.

– Тамо се све више боје истине, све више покушавају да оду у неку фејк реалност коју пуне преко друштвених мрежа. Тамо су потпуно искључили сва алтернативне медије. Ако је такав избор направљен, а немам сумње да јесте, Брисел одлучује да ће управо он одлучивати о судбини свих земаља Европе. То показује још једном колико кошта статус претендената на чланство у ЕУ. Објашњење је једноставно: кандидати су дужни да још у припремном стадијуму беспоговорно прате политику ЕУ у сфери безбедности која је у крање антируском кључу. Ето то чека земље које покушавају да пронађу баланс интереса – навео је Лавров.

– Ова политика је концентрисана на антируском правцу. Ценимо храбар став који заузима Србија и лично председник Вучић који истиче да неће се бавити антируском делатношћу, али Европској унији је жеља да сви кандидати преузму обавезе русофобског карактера.

Какву су безбедност ојачали Црној Гори и Северној Макеоднији, упитао је Лавров рекавши да му је жао тих пријатељских народа. Он је истовремено поручио да Русија никада неће предузимати ништа што додатно отежава везе међу народима. Тиме се баве на Западу, нагласио је Лавров.

Лавров је још једном потврдио да нико неће прекинути односе Русије и Србије, те да наше две земље неће дозволити препород нацизма.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ 

– Планирана је церемонија Вечне ватре где би се одала почаст ослободиоцима Београда.

Посвецујем говор српском народу: Ми ћемо бити достојни сећања совјетских и југословенских војника који су пали у борби против фашизма. Србија и Русија су јединствене у одржавању сећања на жртве Другог светског рата. Ми и Срби нећемо дозволити препород нацизма.

Информацију о отказивању посете потврдио је и сам председник Вучић објавном на Инстаграму рекавши да ће јавност детаљно обавестити вечерас у Дневнику на РТС у 19.30 часова.

– Амбасадор Руске Федерације Боцан-Харченко обавестио ме о разлозима који су онемогућили долазак министра Лаврова у Београд и донео документа која то поткрепљују. О свему ћу да говорим више на РТС1 у Дневнику у 19.30 – написао је председник.

Подсећања ради, “Новости” су раније објавиле документа на којима је предочено због чега је отказана посета Сергеја Лаврова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *