САВЕЗ ГЕОПОЛИТИКЕ И МЕЂУНАРОДНОГ КРИМИНАЛА

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић и високи представник Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ ФОТО: БЕТА

МЕСЕЦ ДАНА МАЊИНСКЕ ВЛАДЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

Прошло је мало више од месец дана од како је 28. априла формирана фантомска „мањинска влада“ с мандатаром и премијером Дританом Абазовићем на челу, у сарадњи са ДПС-ом а под патронатом и с благословом западних амбасада у Подгорици. И то је једина новост, јер је о питању и унутрашње и спољне политике – све остало исто

Мило Ломпар у својим делима често наглашава да титоизам у политици значи антисрпску политику на унутрашњем и антируску политику на спољашњем плану. Ако то узмемо за параметар, онда је јасно да је после краткотрајног (макар привидног) дисконтинуитета од годину и по дана у Црној Гори поново завладала антисрпска унутрашња и антируска спољна политика. Називали то титоизмом или, што је примереније, његовом савременом, хибридном и свепрожимајућом планетарном формом – глобализмом.

ПОЛИТИЧКО КРИЛО МАФИЈЕ За ДПС одраније, а за ову нову владу од кад је формирана, у којој је ДПС највећи појединачни политички чинилац, због начина на који је формирана, многи говоре да је политичко крило мафије у Црној Гори. Почнимо од фамозног случаја породице Меденица који већ више од месец дана „увесељава“ својом невероватношћу грађане Црне Горе.

[restrict]

Наиме, почетком априла је портал „Либертас прес“ објавио транскрипте Еуропола достављене црногорској полицији, у којима се наводе пресретнути телефонски разговори Милоша Меденице који га повезују с кријумчарењем цигарета и трговином дроге. У њима Милош наводи да је његова мајка Весна упозната с његовим пословима и да ће их, ако затреба, заштитити.

Због сумње да је починила два кривична дела – стварање криминалне организације и противзаконит утицај – Весна Меденица је ухапшена 17. априла на аеродрому у Голубовцима приликом покушаја да се „евакуише“ у Србију. Она је иначе провела 17 година на челним правосудним функцијама у Црној Гори. Након хапшења је спроведена у притвор а због жалби поводом свог тешког здравственог стања (говорила је да пати од депресије између осталог) спроведена је у Клинички центар Црне Горе, где је 20. априла покушала да изврши самоубиство када је у тоалету разбила огледало и стаклом желела себи да пререже вене на врату, у чему ју је спречио полицајац који је након звука ломљења стакла разбио врата и ушао, те је омео у намери да себи одузме живот.

Наредно битно хапшење и нови делић у слагалици повезаности црногорске државе с криминогеним структурама је дошло 9. маја када су припадници Специјалног полицијског одељења ухапсили председника Привредног суда Блажа Јованића, због основане сумње да је организатор криминалне групе која је претходних година, злоупотребом службеног положаја и другим кривичним делима, оштетила државу за више десетина милиона евра.

Осим Јованића, у акцији која је изведена по налогу главног специјалног тужиоца Владимира Нововића, ухапшено је још десетак особа из више црногорских градова.

Интернетом је уз извештај „Либертас преса“ увелико кружила и „спорна“ фотографија на којој се налазе Лазовић, Миловић, Небојша Бугарин (такође полицијски службеник) уз Вељка Беливука, Марка Миљковића и Радоја Звицера. Из Управе полиције нису желели да одговоре на питања да ли су њих тројица били на тајном задатку са члановима кавачког криминалног клана и по том задатку се фотографисали с њима, размењивали оружје и поклоне. Без одговора остало је и питање – ако су били на тајном задатку, ко их је послао и на основу ког закона

Потом је син Весне Меденице ухапшен 25. маја такође на аеродрому у Голубовцима код Подгорице када је слетео у Црну Гору из Београда, где је био на лечењу од болести зависности од наркотика. У Србију је дошао у децембру прошле године, само два дана након што је ухапшен полицајац Дарко Лаловић, за кога се сумња да је био део организоване криминалне групе и који је био умешан у договоре око кријумчарења дроге и шверца цигарета са породицом Меденица (уз то и телохранитељ Весне Меденице), о чему такође сведоче пресретнути разговори са апликације „Скај“.

А да ово „другарство“ више структура државе с криминалним организацијама није изузетак, потврдио је још један случај с почетка маја. На основу података Еуропола, у Црној Гори је отворена афера о потенцијалној умешаности високих полицијских службеника у организовани криминал. Раније помињани црногорски портал „Либертас прес“ објавио је 3. маја да се у документима Еуропола као чланови кавачког клана помињу активни полицијски службеници, Петар Лазовић и Љубо Миловић, који су, према тим наводима, директно укључени у шверц великих количина кокаина из Латинске Америке у Европску унију и Аустралију. Петар Лазовић је запослен у Агенцији за националну безбједност (АНБ). Подаци Еуропола указују да је наводни вођа кавачког криминалног клана Радоје Звицер имао огроман утицај на активности црногорске полиције, преко Петра Лазовића и његовог оца Зорана Лазовића. Зоран Лазовић је до марта прошле године био шеф Сектора за борбу против организованог криминала Управе полиције, а до 2015. године је био високи функционер АНБ.

Кавачки клан је, подсетимо, организована криминална група из Котора која је у сукобу са конкурентским шкаљарским од 2014. године, када је у Валенсији нестало неколико стотина килограма кокаина. У њиховим обрачунима је у протеклих седам година погинуло преко 50 особа.

Интернетом је уз извештај „Либертас преса“ увелико кружила и „спорна“ фотографија на којој се налазе Лазовић, Миловић, Небојша Бугарин (такође полицијски службеник) уз Вељка Беливука, Марка Миљковића и Радоја Звицера. Из Управе полиције нису желели да одговоре на питања да ли су њих тројица били на тајном задатку са члановима кавачког криминалног клана и по том задатку се фотографисали с њима, размењивали оружје и поклоне. Без одговора остало је и питање – ако су били на тајном задатку, ко их је послао и на основу ког закона, с обзиром на то да због укинутих одредби полиција годинама није могла да у раду користи прикривене иследнике. „Нисмо у могућности да одговоримо, јер, као што вам је познато, Специјално државно тужилаштво је у вези с наводима објављеним у медијима отворило предмет, те у циљу несметаног одвијања истраге у овој фази поступка Управа полиције вам не може саопштити више детаља“, рекли су из те безбедносне институције.

А бивши главни специјални тужилац Миливоје Катнић је рекао да је он контролисао материјал Еуропола, те да није нашао разлога за покретање кривичног поступка против Петра Лазовића, који је био на задатку, о чему је информисао надређене. Дакле, према Катнићу, Петар Лазовић је био на тајном задатку када се фотографисао и дописивао с припадницима кавачког криминалног клана и с њима размењивао информације и оружје. Коментаришући одлуку специјалног тужиоца Саше Чађеновића да не покреће поступак против Лазовића, којег Еуропол означава чланом организоване криминалне групе „Кавачи“, Катнић је рекао: „Специјално државно тужилаштво (СДТ) је, а не Саша Чађеновић, одбацило кривичну пријаву. Ја сам то контролисао и нашао да нема разлога за покретање кривичног поступка против Петра Лазовића, јер је поступао у складу са законом и овлашћењима које има и о свим радњама правовремено је обавештавао претпостављене, што је допринело откривању починилаца тешких кривичних дела.“

Попут Петра Лазовића и његов отац Зоран, доскорашњи помоћник директора Управе полиције, наводно је службено пре десетак година био на свадби тада оптуживаног нарко-боса из Рожаја Сафета Калића. Агенција за националну безбједност (АНБ) чији је Зоран Лазовић тада био агент, правдала се да је он службено био тада на свадби, јер су тамо били бројни припадници криминалног миљеа из региона.

Садашњи премијер Абазовић је за то рекао да су то приче за малу децу. А је ли он знао за ово све и каква је његова и Кривокапићева улога у свему томе?

Министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман и министар спољних послова Црне Горе Ранко Кривокапић ФОТО: БЕТА

КРИМИНАЛНИ КОНТИНУИТЕТ Бивши премијер Здравко Кривокапић је првобитно рекао, 27. априла, да је он, као и тадашњи вицепремијер Дритан Абазовић, добијао претеће поруке од криминалних кланова, наводећи да им „није придавао значај“ већ да се тиме баве безбедносне службе.

„Знам да је потпредсједник угрожен. И ја сам добијао такве поруке, вјерујте, нијесам им придавао много на значају. Служба безбједности ми је додијелила одређени број чланова обезбјеђење, што говори о томе колико сам угрожен“, рекао је Кривокапић новинарима у парламенту.“ Додао је да су се Абазовић и он тога дана упознали са том чињеницом и да га разуме као човека и да зна да је физички угрожен, ради се о тачним информацијама, није посреди „никакво спиновање“. „Мени је жао што Скупштина и сви ми нијесмо исказали једну већу солидарност, јер је потпредсједник Владе Дритан Абазовић кренуо у отворену борбу са организованим криминалом и корупцијом и њему то припада по мјесту које покрива“, закључио је Кривокапић.

Ова изјава је дошла у светлу открића МУП-а да су припадници кавачког криминалног клана, након хапшења њиховог наводног вође Слободана Кашћелана, намеравали да угрозе живот тадашњег потпредседника Владе и координатора безбедносних служби Дритана Абазовића.

Дан касније је формирана нова, мањинска влада у којој није било места за Кривокапића, што можда објашњава ово његово „улагивање“ Абазовићу, а још више промену приче о истој теми свега неколико дана касније. Тако је 5. маја Кривокапић оптужио Абазовића да док је био координатор безбедносних служби, није урадио ништа поводом дописа Еуропола достављених још у јулу прошле године. „Данас је јасније зашто нико осим шпедитера није одговарао за товар кокаина који је пао у јануару и зашто смо имали пропусте приликом нестанка огромне количине цигарета из Слободне зоне Луке Бар. Колико је данас јасна веза криминалних кланова и безбједносног сектора, толико је јасна и одговорност координатора безбједности и тадашњег потпредсједника Владе“, рекао је Кривокапић. Ови наводи, иако долазе од озлојеђеног и од стране својих дојучерашњих партнера смењеног премијера, свакако нагоне на сумњу да је управо ради осигуравања континуитета илегалног пословања, те спољнополитичке и унутарполитичке фасаде иза тога која се назива „евроатлантски пут Црне Горе“, смењена стара влада (недовољно лојална и кооперативна) а постављена нова, далеко послушнија и расположенија за сарадњу.

(ГЕО)ПОЛИТИЧКА ДИМЕНЗИЈА Из резона се не сме изгубити ни та (гео)политичка димензија ове нове владе. Као што смо и раније о томе писали, она мора у контексту свеопште евроатлантске русофобије да служи за глобално сврставање против Русије и регионално сврставање против Србије, која и даље одбија да уведе санкције Москви и наставља озбиљну и одговорну сарадњу на највишем нивоу. Како наводи лидер Покрета за промене и један од челника Демократског фронта Небојша Медојевић, Влада Црне Горе коју предводи лидер УРА Дритан Абазовић формирана је с основном идејом да буде део регионалне коалиције марионетских влада под контролом глобалне дубоке државе, у вршењу притиска и покушајима дестабилизације Србије, а у правцу промене њене политичке и војне неутралности.

„Ту владу чине људи који пристају на понижавајући, послушнички однос и инструментализацију око украјинске кризе. Ова власт Црне Горе ће имати употребну вредност у антисрпској, антируској и антиправославној хистерији и ту Мило Ђукановић, лидер ДПС који даје мањинску подршку влади, тражи последњу шансу да се западним силама представи као још увек користан партнер у региону. Довољно је само испратити активности осведоченог антисрбина, антиправославца и агента страних служби и интереса Ранка Кривокапића, који је постао министар спољних послова, а да његова партија нема цензус, и биће вам јасан профил и политика ове владе“, рекао је Медојевић у интервјуу за „Вести онлајн“.

Ранко Кривокапић је иначе фотографисан док нацистички салутира, а одраније су познати његови антисрпски ставови и идеје. Да је већ почео да их спроводи, говори и то да је одузео дипломатски пасош Владимиру Лепосавићу, бившем министру правде и некоме ко је ревидирао спорни Закон о слободи вероисповести, а који је смењен 17. јуна прошле године. Дакле, предуслову за опстанак власти у Црној Гори су унутрашње антисрпство, спољашња антируска политика и окретање главе пред криминалним активностима које по свом значају свакако надилазе величину и битност црногорске државе.

А што се тиче нове владе, погодно је закључити причу речима Небојше Медојевића: „Ова влада зависи од глобалне дубоке државе и ДПС мафије. Абазовић, УРА и друге странке које чине владу имају свега десетак одсто подршке. Како је формирана и ко ју је формирао, тако може и преко ноћи да падне, али Абазовић о томе неће одлучивати. Трајаће онолико колико Ђукановић и глобална дубока држава одлуче. Ђукановић има много веће бриге, као што сам рекао, због захтева САД и Велике Британије да се процесуирају кључни људи нарко и дуванског картела и ту му његови вишедеценијски партнери из неких западних обавештајних служби више не могу помоћи. На тој линији сукоба са међународним фактором могу се очекивати и политички потреси у Црној Гори, али и терористички одговор мафије ако буде угрожена од стране тужилаштва и полиције.“

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *