САМИТ “ОТВОРЕНИ БАЛКАН” У ОХРИДУ Вучић: Ово је иницијатива људи са Балкана – имаће све више присталица

САМИТ регионалне иницијативе Отворени Балкан у Охриду свечано је отворен данас. Самиту присуствују председник Србије Александар Вучић, премијери Северне Македоније и Албаније, Димитар Ковачевски и Еди Рама, као и званичници Црне Горе и БиХ.

– Ово је наша иницијатива, иницијатива људи са Балкана, иницијатива људи да могу да се повезују и сами решавају своје проблеме. Постоји нешто што се види у односима Србие, Албаније и Северне Македоније, ми билатералних проблема немамо. Посебно хвала Вархељу што је са нама. Ово је толико добра идеја да ће из године у годину имати све више присталица. Желим да ми суштином попунимо наше односе. Желим да формирамо радне групе одмах или на следећем састанку. Предлажем да следећи састанак иницијативе Отворени Балкан буде у јужној Србији, пре великог самита и сајамских манифестација крајем лета у Београду. Да формирамо радне групе које ће да брину како да превазиђемо тешкоће у снабдевању намирницама, енергентима, да преживимо зиму. То је у највећем интересу наше три земље, али и целог Балкана – казао је Вучић.

Председник је додао да се данас потписује договор о признавању диплома, који ће значити и убрзање процеса око признавања радних дозвола, а да је важно да се чује шта је још потребно привредницима, како додатно да се олакша промет роба, капитала, услуга и људи, шта да се учини у туризму, како би више Срба ишло у Албанију и Северну Македонију, а наши албански и македонски пријатељи долазил да посете места у Србији.

Навео је да Србија очекује да стигну хеликоптери који су купљени, за гашење пожара, а будући да нас чека топло лето, поручио је да ће Србија бити спремна да интервенише и помогне албанским и македонским пријатељима, док исто очекује и од њих, у неким другим областима.

Истиче да је поносан јер на самит иницијативе, за коју су многи на почетку сматрали пропалом, није могло да се уђе од људи који су за њу заинтересовани.

– Немојте да се љутите, ја само немам ту потребу да сваки дан говорим “молим вас дођите”. Дритане, Зоране, добродошли сте. Ако хоћете, дођите, ако не, ваша воља. Ми вам се свакако радујемо.

Извор: https://www.novosti.rs/c/vesti/politika/1124293/uzivo-samit-otvoreni-balkan-ohridu-vucic-ovo-inicijativa-ljudi-balkana-imace-sve-vise-pristalica-video

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *