САМИТ ЕУ-ЗАПАДНИ БАЛКАН Вучић: Прошла су времена када независне и слободне државе неко може да уцењује

Председник Србије Александар Вучић по доласку на Самит одговорио је на питања новинара.

– Прошла су времена када независне и слободне државе неко може да уцењује. Ми смо овде дошли код пријатеља. Верујем у европску будућност и Србије и региона. Заједно ћемо се са нашим пријатељима из региона борити за ту европску будућност, али поштујући себе. Заједнички можемо ного тога да урадимо. То да смо уплашени и то да смо ми много мали, а неки много велики, то оставите, то су приче за малу децу. Северна Македонија је нама братска земља. Ми ништа од вас не тражимо и не очекујемо, само да убрзано развијамо наше пријатељске и братске односе и верујем да ћемо увек и на европском путу и на свим другим путевима бити заједно – рекао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара председник је поновио став да Србија подржава територијални интегритет Украјине, али и да подржава и територијални интегритет Србије, а што како наводи није став многих држава.

– Ми смо увек за напредак свих балканских земаља на европском путу – поручио је Вучић.

На питање да ли очекује критике од тога што Србија није увела санкције Русији, каже:

– Очекивао, не очекивао, добиће одговор.

На питање како гледа на изјаве хрватских званичника да “Србија више не може да седи на две столице”, председник је рекао:

– Србија седи на својој столици.И нису ваш премијер и ваш председник ти који ће да воде политику Србије, већ грађани Србије преко свог руководства. Честитам им на томе што би волели да воде политику Србије, јер то показује наш значај и желим им све најбоље.

Обраћање Раме

Премијер Албаније Еди Рама рекао је данас, по доласку на Самит ЕУ-Западни Балкан, да је срамотно што је једна земља НАТО, Бугарска, “киднаповала” две друге чланице, Северну Македонију и Албанију, на њиховом европском путу.

На питање да ли подржава статус кандидата за Украјину, Рама је рекао да Украјинци не би требало да гаје много илузија.

Рама је новинарима казао да је ово нови дан у Европи, али не и у Бугарској.

Он је рекао да Албанија зна да на европском путу увек има нека Бугарска, али да нец́е мењати свој курс, да ц́е наставити да гради Европу у свом дому.

– “Отворени Балкан” је реални одговор на ситуацију у којој пут интеграције настављамо јер немамо алтернативе – додао је он.

На питање да ли подржава статус кандидата за Украјину, Рама је подсетио да је Северна Македонија 17 година кандидат, Албанија осам, и да Украјинци не би требало да гаје много илузија.

Подсетимо, након детаљних и свеобухватних консултација са сарадницима и члановима влада, лидери Србије, Албаније и Северне Македоније – Вучић, Еди Рама и Димитри Ковачевски – јуче су донели одлуку о заједничком одласку на самит ЕУ – Западни Балкан. У јучерашњем разговору Вучића, Раме и Ковачевског усаглашени су и принципи који ће представљати главну окосницу разговора са бројним званичницима Европске уније, саопштено је из Председништва Србије.

Одлуком о јединственом ставу, сматрају саговорници “Новости”, Бриселу, који често има нефер и непринципијелан однос према земљама региона и њиховом напретку, послата је снажна порука да Београд, Тирана и Скопље могу не само економски да сарађују, већ и да заједнички политички наступају.

Учешће лидера земаља “Отвореног Балкана” на самиту било је неизвесно, јер су представници Скопља, незадовољни третманом ЕУ према овој држави, размишљали да не путују у Брисел, а Рама и Вучић били су спремни да се солидаришу са Северном Македонијом.

 

Један коментар

  1. ugroženi srpski nacionalni interesi

    Objektivno gledano, u praksi ne izgleda sve kako treba:
    __ Po mnogim važnim pitanjima Srbija kao slobodna i nezavisna država je ucenjena i pod pritiscima, i po nalogu da ispunisve sve tačke pristupnih pregovora (što nije sve u interesu Srbije), pogotovo tačke iz Briselskog sporazuma koje narušavaju teritorijalni integritet Srbije (da ih ne nabrajam), jedna je na primer: Integrisano upravljanje administrativnim prelazima (na Jarinje i Brnjak), gde piše: Kosovo prepoznaje prelaze kao “granicu” (za Kosovo “granica”), a Srbija prepoznaje kao “administrativna linija”. Gde to ima u svetu: kada Srbi krenu do administrativne linije – ne mogu da predju na Kosovo jer je za Kosovo državna granica(!); Da navedem i diktat odnosno mešanje u unutrašnje stvari Srbije: Evropa otvorila “Evropski Romski institut za umetnost i kulturu” u Beogradu(!). Zašto nije otvorila i za druge nacionalne manjine kojih ima preko dvadeset? Postoje SAVETI nacionalnih manjina za ostvarivanje svih prava koja mogu da ostvare (iako su svi ramnopravni) preko državnih institucija. Ovakvo mešanje može da iskomplikuje probleme u budućnosti (da ne obrazlažem…);
    __ U zvaničnim izjavama za očuvanje – da smo sačuvali teritorijalni integritet Srbije – nikada se ne govori “teritorijalni integritet – sa Kosovom i Metohijom kao sastavnim delom”? Iako je jasno, to sprečava Briselski sporazum sa statusno-državnim elementima Kosova što se prećutkuje;
    __ Za popularizaciju Otvorenog Balkana sve tri zemlje Srbija, SMKD i Albanija će učestvovati na Samitu u Briselu, sa pristupom da će zajednički “ekkonomski politički” delovati u donošenju odluka (pretpostavlja se da je u sklopu Makronove inicijative otvaranja “Evropske političke Zajednice”. koja će jedinstveno donositi odluke (da li sa dvotrećinskom ili prostom većinom, ili 50 +1) – što neće moći članice-zemlje ućesnice da utiču na odluke. Na primer za Srbju, ako postane članica – neće moći da utiče na odluke EPZ ako joj se nametne ultimatum da mora da preda Kosovo i uvede sankcije Rusiji. Da ne navodim još primera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *