СА ВЕЛИКИМ ПРИЈАТЕЉЕМ СРБИЈЕ: Вучић се састао са Сијартом – посебна тема била снабдевање гасом

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом.

– Са великим пријатељем Србије, министром Петером Сијартом разговарао сам о регионалној ситуацији и истакао потребу за још ближом сарадњом у областима енергетике и заједничких инфраструктурних пројеката, као и о конкретним корацима у циљу њихове реализације – објавио је председник на свом Инстаграм профилу.

– Посебно смо разматрали питања транзитних капацитета, као и снабдевања гасом и констатовали да је несметани транзит енергентима између наше две земље још један доказ изузетне, одговорне и пријатељске сарадње Србије и Мађарске. Поновио сам искрено и трајно опредељење Србије да унапређује односе са Мађарском, који су сада на највишем нивоу у историји захваљујући и посвећености и отворености владе премијера Виктора Орбана за билатералну сарадњу – изјавио је Вучић.

– Захвалио сам министру Сијарту и премијеру Орбану на доследној и снажној подршци Мађарске евроинтеграцијама Србије, коју истичу увек и на сваком месту – истакао је.

Министар финансија Синиша Мали и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто потписаће Меморандум о разумевању о наставку сарадње у области енергетике.

Том приликом ће бити потписани и појединачни уговори између ЈП „Србијагас“ и МВМ ЦЕЕнергy Зрт, које ће потписати генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић и представници мађарске компаније.

Србија је с Мађарском договорила да током предстојеће зиме ускладишти 500 милиона кубика гаса.

После састанка са Сијартом 25. маја у Будимпешти, Мали је изјавио да ће на основу договора Србија моћи да повуче из мађарских складишта у октобру три милиона кубика дневно, по шест милиона кубика дневно у новембру, децембру и јануару и три милиона у марту.

Извор:https://www.novosti.rs/c/vesti/politika/1125044/velikim-prijateljem-srbije-vucic-sastao-sijartom-posebna-tema-bila-snabdevanje-gasom


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.