РТС: Нови скандалозан ултиматум ЕУ према Србији против Русије

У ДОПУЊЕНОМ тексту извештаја Европског парламента о Србији, у који је увид имао РТС, од Београда се тражи да уведе санкције Русији због агресије на Украјину и јасно се определи да ли се налази на европском путу.

Поред познатих услова везаних за владавину права и нормализацију односа са Приштином, извештај наглашава да ће усклађеност са спољном политиком ЕУ, укључујући и санкције према Русији, одредити даљи ток приступних преговора.

У тексту 40 усаглашених амандмана око којих је постигнут договор водећих политичких група, посебно се наглашава потреба усклађивања Србије са ставом ЕУ према рату у Украјини, област владавине права, борбе против корупције и медијских слобода.

Европски парламент наводи да подржава чланство Србије у ЕУ, уз оцену да то зависи од политичке воље српских власти и спремности на “иреверзибилне реформе, пре свега у владавини права”.

У бројним амандманима о односима са Русијом, који су значајно проширили иницијални текст известиоца Владимира Билчика, европски посланици траже “хитно увођење санкција”, изражавају забринутост јер је Србија “међу ретким земљама Европе која се није ускладила са позицијом ЕУ”, као и због чињенице да је по усклађености на последњем месту у региону.

– Залажемо се да нова преговарачка поглавља буду отворена тек када Србија предузме потребне мере у том погледу, укључујући и област владавине права – наводи се у извештају.

Европски парламент позива Србију да прекине војну сарадњу са Русијом, укључујући и пројекте какав је руски хуманитарни центар у Нишу.

Парламентарци су забринути и због војне сарадње Србије са Русијом, Белорусијом и Кином и куповине војне опреме из ових земаља, за коју наводе да одлази “70 одсто укупних набавки опреме” у Србији, као и због извештаја о прислушкивању лидера руске опозиције у Београду.

Допуњени текст извештаја о Србији критикује “ширење дезинформација о руској агресији на Украјину, укључујући и преко медија блиских влади” и позива српске власти да предузму “одлучне кораке у борби против најприсутнијих лажних вести”.

Један од прихваћених амандмана оцењује да постоји “несразмерна видљивост трећих земаља”, док су неки од медија “главни извор анти-ЕУ и проруских наратива у Србији”.

Већи број нових амандмана односи се на оцене о недовољном напретку у борби против корупције и слободи медија.

– Ограничења медијских слобода и злоупотреба медија у политичке сврхе негативно утичу на демократски процес у земљи – наводи се између осталог у извештају о којем ће се гласати на седници Спољнополитичког одбора 14. јуна.

Коначни текст извештаја о Србији, у форми резолуције, биће усвојен на пленарној седници Европског парламента у јулу.

Један коментар

  1. АМАН, ВУЧИЋУ!
    Зар не видиш чему води цвиљење пред замандаљеним дверима ЕУ? Зар нама треба таква ЕУ? Лицемерна творевина која крши све темељне повеље и законе на којима је почивао светски поредак? Да се сврстамо у избезумљени чопор? Свесно нашкодимо себи и одрекнемо се пријатељске моћне подршке Русије и Кине?

    Зар не знаш да се налазимо у добром друштву – већег дела човечанства које не припада лудом чопору? Зар не осећаш да ће све ОВО УСКОРО ПРОЋИ? а онда ће сви скрушено, или дрчно, ипак лизати своје ране, покушавајући да преживе?

    ЗАР НИСИ ВЕЋ ДОСАД МНОГО НАШКОДИО СРБИЈИ?
    БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ, ОТВОРЕНИ БАЛКАН, АУТОКЕФАЛНОСТ МАКЕДОНСКОЈ ЦРКВИ…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.