ПУТИН ДОНЕО НОВУ ВАЖНУ ОДЛУКУ: Наредбе суда у Стразбуру се више неће испуњавати у Русији

Владимир Путин

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин потписао је законе о неизвршавању одлука Европског суда за људска права после 15. марта, тако да ће одредбе тог суда престати да буду основа за преиспитивање одлука руских судова.

Државна дума Русије је усвојила пакет од два нацрта закона који подразумевају да се наредбе Европског суда за људска права, изнете после 15. марта, неће испуњавати у Русији, као и да ће престати да буду основа за преиспитивање одлука руских судова.

Москва је 15. марта саопштила да иступа из Савета Европе и Европске конвенције за људска права, наводећи да ће испуњавати одлуке Европског суда за људска права уколико су оне у складу с Уставом Русије.

Истог дана је Парламентарна скупштина Савета Европе једногласно усвојила резолуцију у којој је Комитету министара те организације указала да на то да Москва не може бити чланица Савета Европе. Следећег дана је Комитет министара Савета Европе усвојио одлуку о престанку чланства Русије у организацији од 16. марта.

Русија је 24. фебруара започела војну операцију у Украјини. Председник Владимир Путин рекао је да је њен циљ “заштита људи који су били изложени геноциду од стране режима у Кијеву осам година”.

Како је саопштило Министарство одбране Русије, 25. марта Оружане снаге Руске Федерације су извршиле главне задатке прве етапе – значајно су смањиле борбени потенцијал Украјине. Главни циљ у руском војном ресору сада је ослобођење Донбаса, саопштило је Министарство одбране. Заједно са руском војском, у региону делују јединице ДНР и ЛНР.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.