Председник о свим стратешким изазовима који су пред Србијом

Вучић је на почетку обраћања рекао да су разговори са радницима “Фијата” вођени два сата, и да је ситуација компликована.

– Мислим да смо близу договора, они ће говорити о детаљима, а ми ћемо са Стелантисом наставити да радимо, да бисмо део обавеза према радницима могли да испунимо. Као и код сваког договора морају да се постигну компромиси, а ја сам захвалан радницима који су разумели законска ограничења. Очекујем да са успехом те разговоре приведемо крају – казао је председник.

О ситуацији у Украјини и кризи

Он је истакао да рат у Украјини добија на замаху, и да је политичка ситуација у свету све тежа.

– Руске снаге су у налету, замах њихове офанзиве је све снажнији. И сви они који су говорили да ће бити другачији резултат ратних збивања јасно је да нису били у праву, али то доноси другачије околности везане за економску ситуацију у Европи и Србији – истакао је Вучић.

Председник је рекао да је ситуација изузетно озбиљна, и да се труди да у разговорима са представницима земаља ЕУ и региона пронађе решење за јесен и зиму.

Вучић о цени минмалца и повећању плата и пензија

Он је подсетио да 15. августа почињу разговори о цени минималца, а ако синдикалци и радници не постигну договоре укључиће се држава.

– Ми очекујемо да се то брзо заврши, али очекујемо и повећање цене минималца. То је реформски програм који смо преузели, да помажемо послодавцима, и гледаћемо да највећи део трошкова ми преузмемо на себе као држава, а не послодавац. То ће значајно увећати просечне зараде – рекао је председник.

Вучић истиче да ће то пратити двоцифрено повећање плата у јавном сектору, али ће се трудити да нам годишња инфлација буде између 9 и 9.2 одсто.

– Ми не желимо, иако за то нисмо ни криви ни заслужни, да наши људи не живе исто, ми желимо да наши људи живе боље. Зато ће пензије бити повећање 19.1 одсто, то је највеће повећање, и боримо се за сагласност са ММФ-ом. Добили смо сагласност на ПЦИ аранжман са њима – открио је он.

– Двоцифрено повећање плата ће бити, а минималац ће још додатно бити повећаван. Тиме ћемо покушавати да смањимо јаз између богатијих и сиромашних, а приватни сектор морамо да чувамо. То су велике и важне ствари. Ја желим да вам кажем да је стопа раста у првом кварталу била 4.4 одсто, процена за други квартал је 4 одсто. Ту нам добар део носе услуге, грађевинарство, пољопривреда – рекао је Вучић.

Он је истакао да индустрија мора да иде боље и јаче, и да има раст од 1.5 до 1.9 одсто, али да то мора много боље.

– Девизне резерве износе 14.6 милијарди евра, веома чврсто и јако стојимо. НБС је куповала девизе на тржишту, и то су добре вести. Наше златне резерве су највеће, и упркос кризи само смо увећавали наше девизне и златне резерве. Покушаћемо да се то и настави, али не могу да обећам – казао је председник.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *