Предизборни инжењеринг

Лажни високи представник донео је декрет о финансирању општих избора у БиХ који има за циљ да покаже ко је газда у Босни, али и да припреми терен за контролисање изборног процеса

Тешка политичка ситуација у БиХ и свету, као и све оштрији притисци којима је изложен мањи ентитет дејтонске творевине, мотивисали су владајућу коалицију у Бањалуци да сазове 31. посебну седницу Народне скупштине РС на којој су усвојени информација и закључци о међународној политичкој и безбедносној ситуацији, те месту и улози Републике Српске.

НЕУСТАВНЕ МЕРЕ За предложену информацију и закључке гласали су посланици политичког блока Милорада Додика, док већина њихових колега из редова „конструктивне опозиције“ – у складу са већ виђеном праксом – није присуствовала гласању. Чиме су још једном потврдили да не бране интересе Републике Српске, већ, желећи да се по сваку цену дочепају власти, спроводе директиве добијене из Вашингтона и других западних центара моћи.
Како би свима ставио до знања како су предузете мере против Москве, које су у име БиХ прогурали Шефик Џаферовић, Жељко Комшић и Бисера Турковић, супротне Уставу Босне и Херцеговине, парламент из Бањалуке је констатовао да је доношење одлуке о сукобу Русије и Украјине у надлежности Председништва БиХ“ и закључио да „Председништво није донело одлуку о увођењу санкција Руској Федерацији“.
У складу с тим, „осуђени су једнострани поступци и иступања представника институција БиХ мимо званичних органа“, а Милорад Додик поднео је и кривичну пријаву против Бисере Турковић и амбасадора БиХ у Уједињеним нацијама Свена Алкалаја, у којој је оптужио ово двоје „босанских патриота“ за „злоупотребу службеног положаја“, односно „спречавање представника Републике Српске да расправљају и одлучују о важном и конкретном питању спољне политике“.
Уз понављање добро познатих ставова о „поштовању и спровођењу Дејтонског споразума“, као и залагању за „интеграцију БиХ у Европску унију“, Народна скупштина РС је у закључку усвојеном под бројем 6 „обавезала представнике РС у заједничким институцијама БиХ да гласају против увођења санкција Руској Федерацији и заступају неутралан став у руско-украјинском сукобу“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.