Почела највећа научна забава на отвореном

Фестивал науке на Ади Циганлији

У Парку науке на Ади Циганлији почела је највећа научна забава на отвореном. Научни пикник, у организацији Фестивала науке, доноси нам бројне експерименте, дружења, изложбе и шоу програме. Трајаће овог викенда од 11 до 19 часова, а садржај је бесплатан за све посетиоце. Фестивал се већ десет година одржава у партнерству са компанијом НИС, уз чију подршку је Парк науке и обновљен.
Узбудљиви експерименти праћени су низом одговора на питања које посетиоци могу да добију од сарадника фестивала – биолога, хемичара, физичара, еколога. Ана Петровић, директорка Фестивала науке, каже да је овај фестивал посебан, јер је први који се после две и по године одржава уживо и пружа прилику да се на отвореном неки научни феномени виде и осете.

Генерални покровитељ фестивала, компанија НИС, отворила је врата јединствене школе међу дрвећем награђиваног фотографа Предрага Костина. Костин, који је и запослен у компанији НИС, добитник је награде National Geographic Србија, а недавно је издао фото-монографију „Реке живота“, са циљем да нас покрене да више размишљамо о дивљим животињама и о томе како да их сачувамо. Полазници ове јединствене школе, уместо традиционалних часова, уживаће у његовим фотографијама направљеним у дивљини, причама које их прате, а добиће и савете уколико желе да се опробају у фотографисању дивљих животиња.

„Моја инспирација је дивљина, јер је то нешто што нема репризу, једна врста такмичења са становницима река, шума, планина, где морамо да их победимо на њиховом терену. Сваки терен је специфичан по нечему, а као и људи, животиње имају свој карактер, неке су спремније за сарадњу, неке нису, неки терени су опаснији од других. Ту је прича о водомару кога сам чекао седам сати у шатору да би слетео, ту је рика јелена, феномен који се одиграва сваке године у септембру, а ту су и сеобе птица“, наводи Костин и истиче да му је драго да заједничким снагама са компанијом НИС има прилику да утиче на свест људи о очувању света око нас.
Лабораторија за експерименталну психологију Филозофског факултета у Београду спремила је неколико експеримената и трикова заснованих на психологији опажања, а који нам показују како је лако преварити наша чула.
Парк науке се налази у непосредној близини кружног тока, поред фудбалских терена на новобеоградској страни Аде Циганлије. То је први Парк науке у Србији, направљен пре 11 година. Део прикупљених средстава за овогодишње научно дружење искоришћен је за његову обнову, пре свега захваљујући компанији НИС, која је уз Фестивал науке већ десет година.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *