Новинар, или пси рата?

КОГА ПОДРЖАВА БРИТАНИЈА

Ево и једне додатне информације која ће вам сигурно помоћи да тачно одговорите на питање из наслова. Бившег премијера Велике Британије, човека одговорног за уништење Ирака и смрт милиона људи, човека који је одговоран и за бомбардовање Југославије, пре неколико недеља краљица је наградила почасном титулом витеза. Дакле?

Пратили смо протеклих недеља судбину страних плаћеника у Украјини. Двојицу Британаца Ејдена Еслина и Шона Пинера и Мароканца Саудуна Брахима суд у Доњецку је осудио на смрт. Нису били припадници регуларних јединица украјинске армије и за њих не важи Женевска конвенција, нити друга правила ратовања која регулишу поступке према ратним заробљеницима. ДНР је од свог настанка 2014. године у ратном стању, услед континуираног бомбардовања украјинских снага, и њихов закон, за разлику од руског, на пример, предвиђа смртну казну за тероризам. А борити се као страни плаћеник против снага ДНР-а је терористички акт. Тачка.
Можемо ми сада у принципу бити против смртне казне или не, али је чињеница да је ДНР у ратном стању и да ту важе другачија правила. Руско министарство одбране процењује (имају списак с именима) да је од почетка војне операције број страних плаћеника на украјинској страни нешто већи од 6.000. Од тога броја је до сада, каже РМО, отприлике трећина погинула, а трећина побегла кући. Треба, дакле, овој трећини која је остала и онима који се размишљају да ли да се придруже сафарију и лову на домороце послати јасну поруку: чека вас смртна казна.
Нас овде занима реакција британских политичара, медија и јавности о питању учешћа њихових грађана у рату на страној територији и запрећеној им смртној казни. Онда ћемо ту реакцију упоредити с реакцијом истих тих елемената на одлуку британског министра унутрашњих послова да Џулијана Асанжа, новинара, испоручи Сједињеним Државама, где му је запрећена казна од 175 година. Но пре тога један кратак лингвистички осврт.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.