Ништа слично није створено: Моћна руска ракета која ће охладити многе усијане главе

Пише Оливера Икодиновић

Русија је принуђена да јача своје оружане снаге јер свет улази у фазу акутне нестабилности. То је повезано са потпуним реструктурирањем светског поретка и стварањем нових центара моћи, каже руски војни експерт Константин Сивков поводом најаве да ће руска војска добити до краја године прве интерконтиненталне балистичке ракете „Сармат“.
Најављујући наоружавање руских снага ракетама „Сармат“, руски председник Владимир Путин је нагласио да у свету не постоји пандан „Сармату“ и да их „неће их бити још дуго“. Истовремено је подсетио и да су војсци већ на располагању најсавременији противракетни системи С-500.
Према његовим речима, „Сармат је „заиста јединствено оружје“ које ће ојачати борбени потенцијал руских Оружаних снага и поуздано ће осигурати безбедност Русије од спољних претњи, натераће да се замисле они који кроз огољену, агресивну реторику покушавају да угрозе Русију.
Сивков је оценио да традиционална западна цивилизација, укључујући Европу, САД, Канаду и Велику Британију, уступа место у систему светских центара моћи Кини, Индији и Русији. Међутим, Западу те промене не одговарају.
 
„То је због чињенице да је западна цивилизација 500 година доминирала светом и, заузимајући доминантну позицију, пљачкала остатак света, са изузетком Русије. Она се, наравно, опире и у тим условима широм света расту војне претње, пре свега према Русији, јер је Русија једина држава на свету која је способна да за кратко време физички уништи западну цивилизацију употребом нуклеарног наоружања. Дакле, војне претње око Русије расту и у овим условима Русија мора да задржи свој војни потенцијал“, истиче Сивков.
Руски експерти оцењују да изјаву шефа државе треба сагледати у контексту претњи које стижу са Запада о могућности нуклеарног удара на Русију, и у том смислу Москва је одлучила да подсети свет да има најмоћније ракете на свету и тиме охлади усијане главе.
„САД настављају да развијају свој систем противракетне одбране. Њен потенцијал почиње да угрожава стратешку равнотежу између Русије и САД. У тим условима морамо да развијамо и наше стратешке снаге како бисмо обуздали те претње које се стварају. У том контексту, Русија ствара нови систем нуклеарног ракетног наоружања, укључујући и пројектиле ‘Сармат’, који су способни да носе до четири хиперсонична блока ‘Авангард’, а који су у стању да савладају било који постојећи и перспективни амерички одбрамбени ракетни систем“, објашњава Сивков.

Скоро 50 ракета „Сармат“ ускоро на борбеном дежурству

„Сармат“ је најмоћнија ракета са највећим дометом у свету, која ће значајно повећати борбену моћ руских стратешких нуклеарних снага. По својим карактеристикама, домету и брзини лета нема пандане у свету. Може да напада циљеве и преко Северног и Јужног пола, савладавајући системе противракетне одбране, а такође може да погоди мете било где у свету.
 
„Ракета ‘Сармат’ је заиста јединствено оружје. Замениће најтежу стратешку ракету на свету — ‘Војводу’, која је у америчкој терминологији позната под именом ‘Сатана’. ‘Сармат‘ је по својим техничким карактеристикама нешто супериорнији, иако по основним параметрима имају сличности. Оваква ракета никада није створена у историји човечанства, а претпостављам да у наредних неколико деценија нико неће створити ништа слично“, каже Сивков.
„Сармат“ по много чему надмашује „Војводу“, посебно по домету лета – 18.000 наспрам 11.000 километара. Убрзање напредне интерконтиненталне балистичке ракете „Сармат“ је за један и по пут брже него код ракета „Војвода“. Такође, ракета „Сармат“ може да носи неколико хиперсоничних бојевих блокова „Авангард“ који развијају брзину од 27 маха.
За лансирање нове супер-ракете користиће се исти подземни ракетни силоси као и за ракете совјетске производње „Војвода“, који се полако повлаче из употребе.
Задатак овог система је да буде обуздавајући фактор.
„Ово оружје има апсолутну моћ, а узимајући у обзир његово опремање могућим супер-моћним термонуклеарним компонентама, способно је чак и да уништи целу цивилизацију изазивајући експлозије Јелоустоунског вулкана и сличних супервулкана који постоје на планети. Дакле, свима је то савршено јасно, па је ово оружје моћно средство одвраћања, пре свега за САД, али и за друге земље западне цивилизације“, истиче Сивков.
„Сармат“ је сторен у Државном ракетном центру „Макејев“, а раније је генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин oбелоданио да ће корпорација произвести 46 ових стратешких борбених система. Говорећи о разорној снази овог оружја, рекао је да само једна интерконтинентална балистичка ракета „Сармат“ може да уништи половину обале континента који се не допада Русији због своје агресивне политике.

Оружје „судњег дана“ – гарант мира

Русија је много пута истицала да никоме не прети нуклеарним оружјем, али је јасно свету дала до знања да има оружје „судњег дана“ и да ће га применити ако затреба да би заштитила свој суверенитет.
Москва наглашава да је безусловни приоритет Русије, с обзиром на ризике од ескалације украјинске кризе и укупне непредвидивости ситуације у свету, спречавање директног сукоба нуклеарних држава.
Сивков сматра да ће „Сармат“, С-500 и друго руско савремено наоружање отрежњујуће деловати на Запад. То ће, према његовом мишљењу, приморати Запад да пронађе нове начине за вођење рата против Русије којима ће се избећи руска нуклеарна одмазда.
„У овим условима потенцијални противник са Запада мораће да се замисли пре него што започне нуклеарни рат против Русије, јер то води ка гарантованом уништењу. Ипак, Запад неће да води рат великих размера против Русије, али жели да води локалне нуклеарне ратове, пошто сматрају да је могуће водити такав рат. Та опција се мора узети у обзир“, сматра Сивков.
Коментаришући вест да ће „Сармат“ бити стављен у употребу до краја године, руски експерти закључују да се нико неће усудити да нападне земљу која има тако савремено и моћно оружје. Како оцењују, у условима руске специјалне војне операције у Украјини, НАТО блок не улази у директан сукоб са руским снагама само због страха да ће Москва употребити нуклеарно оружје. То кочи алијансу, иако снабдева Кијев оружјем.
У сваком случају, истичу војни експерти, интерконтиненталне балистичке ракете „Сармат“ постаће још јачи гарант безбедности и суверенитета Русије.
 
Извор: https://rs.sputniknews.com/20220622/nista-slicno-nije-stvoreno-mocna-ruska-raketa-koja-ce-ohladiti-mnoge-usijane-glave-olivera-ikodinovic-rusija-zapad-sad-1138939006.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *