НАТО ЗЛОЧИНАЦ ПОНОВО ЖЕДАН КРВИ: Весли Кларк позвао да НАТО директно интервенише у Украјини

Руска инвазија на Украјину неће бити заустављена без интервенције НАТО-а, оценио је бивши командант НАТО-а у Европи генерал Весли Кларк, преноси пољски портал ТВП.

По њему, западни лидери треба да се присете сукоба у Босни, где је интервенција Алијансе зауставила рат.

Кларк је позвао на интервенцију НАТО-а током онлајн дискусије коју је у понедељак организовао истраживачки центар Атлантског савета о ситуацији у Украјини. Он је навео да Русија има превелику предност у ватреној моћи, а да оружје до Украјине стиже преспоро и да га има премало.

– Пошто то не можемо испоручити и не можемо толерисати пораз Украјине од Русије, гледајући однос снага и губитака, и чињеницу да нећемо испоручити авионе и обезбедити ПВО, о чему заиста разговарамо? – упитао је Кларк.

Он је тренутну ситуацију упоредио са оном током рата у бившој Југославији и агресије НАТО-а. 

– Тек када је Милошевић схватио да је дошао до краја онога што може да уради војно, почео је да жели дипломатско решење. Чини ми се да морамо да размишљамо о незамисливом – рекао је пензионисани амерички гнерал.

Други учесници дискусије, укључујући још једног бившег команданта НАТО-а у Европи, генерала Фила Бридлава, такође су указали на недовољну помоћ Украјини, укључујући када је реч о противваздушној одбрани, постулирајући њено повећање.

Генерал Кларк је био врховни командант савезничких снага у Европи (САЦЕУР) од 1997. до 2000. године, а 1999. командовао је НАТО агресијом на СРЈ. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *