Москва упозорила на идеју слања нуклеарног оружја Украјини

Тај потез би на крају довео целу Европу у опасност, упозорио је председник Државне думе

Идеја о снабдевању Украјине нуклеарним оружјем усред текућег сукоба између Кијева и Москве представља изазивање „нуклеарног сукоба у центру Европе“ и потпуно је сулуда, изјавио је председник Државне думе Вјачеслав Володин.

Званичник је тако одговорио на примедбе Радослава Сикорског, пољског посланика у Европском парламенту и бившег министра спољних послова, који је рекао да Запад има „право“ да то учини.

 
„Са таквим посланицима, европљани ће имати много озбиљније невоље од оних са којима су се већ данас суочили – избеглице, рекордна инфлација, енергетска криза“, саопштио је Володин.

Сикорски подстиче нуклеарни сукоб у центру Европе. Не размишља о будућности ни Украјине ни Пољске. Ако се његови предлози остваре, ове земље ће нестати, заједно са целом Европом.”
Володин је такође довео у питање ментално здравље пољског дипломате, сугеришући да би га треба „прегледати психијатар“, да преда мандат у Европском парламенту и да остане код куће „под надзором“.
„Управо због људи попут Сикорског, неопходно је не само да се Украјина ослободи од нацистичке идеологије, већ и да се демилитаризује, обезбеђујући ненуклеарни статус земље“, додао је званичник.

Сикорски, који је водио Министарство спољних послова Пољске између 2007. и 2014. године, изнео је ту идеју у интервјуу за украјинску “Еспресо” ТВ у суботу. Дипломата је оптужио Русију да је прекршила Будимпештански меморандум из 1994. године, оквирни споразум који су потписале Украјина, Русија, Велика Британија и САД, према којем је Кијев предао нуклеарни арсенал који је наследио након распада Совјетског Савеза у замену за безбедносне гаранције и економске користи.
„Запад има право да Украјини испоручи нуклеарне бојеве главе како би заштитила своју независност“, навео је Сикорски.
Његове изјаве су поновиле изјаве украјинског председника Владимира Зеленског непосредно пре избијања сукоба крајем фебруара. Говорећи на безбедносној конференцији у Минхену у Немачкој, Зеленски је сугерисао да би Украјина могла да одустане од свог ненуклеарног статуса, пошто споразум из 1994. „не функционише”.
„Украјина је добила безбедносне гаранције у замену за располагање трећим највећим нуклеарним потенцијалом у свету. Ми немамо такво оружје. Ни ми немамо гаранције“, рекао је тада Зеленски.
Кијев је више пута оптуживао Москву да је прекршила Будимпештански меморандум након што је Крим гласао за придруживање Русији усред пуча у Кијеву 2014. Москва је, међутим, доследно одбијала такве тврдње, инсистирајући да документ из 1994. године не обавезује Русију да „принуди део Украјине да остане” унутар земље.
Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били  су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.
Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.

Извор: РТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.