Лов на словеначког премијера

Чинило се да је Јанез Јанша поново надиграо систем. А онда је процурило у јавност да је суд унајмио чак и детектива да одлазећем словеначком премијеру уручи судски позив

У тренутку док су се одлазећем премијеру одбројавали последњи дани „у служби народа“ на свима познатом и јавном радном месту на адреси у згради Владе Републике Словеније, односно кабинету председника Владе на Грегорчичевој улици у Љубљани – детективу, којег је ангажовао суд, никако није успевало да ухвати Јанеза Јаншу како би му уручио позив за последње рочиште у Вишем суду у Цељу, само 24 сата уочи застаревања поступка.

УВРЕДЉИВИ ТВИТ Јанша се нашао у улози оптуженог по приватној тужби коју су против њега поднеле новинарке јавне ТВ Словенија Еугенија Царл и Мојца Шетинц Пашек. Разлог? Увредљив твит којим их је, незадовољан њиховим извештавањем, облатио, назвавши их „ислуженим проституткама“.
„На некој Фејсбук страници јавне куће нуде јефтине услуге одслужених проститутки Еугеније Ц. и Мојце ПШ. Једну за 30 евра, другу за 35 евра. #Подводач Милан“, у марту 2016. куражно је твитовао Јанша, при чему је хаштагом о „своднику Милану“ циљао на некадашњег председника Словеније Милана Кучана, свог политичког ривала и некадашњег друга из комунистичке клупе, којег (од када је Јанша крајем 1990-их „променио страну“ и с левице претрчао у окриље радикалне деснице) неуморно назива „стрицем из озадја“, инсинуирајући да, иако у пензији, Кучан иза кулиса и даље вуче конце на транзицијској левици.
А онда је Јаншина храброст спласнула чим су новинарке поднеле тужбу. Бахатост га је муњевито напустила чим је у руке добио оптужницу, па је током читавог поступка користио све могуће трикове како би избегао рочишта, а секира му је упала у мед када је у марту 2020. засео у премијерску фотељу.
Тако је, изговарајући се „важним државничким пословима“, обично тик пред почетак рочишта јављао суду у Цељу да је спречен, при чему су сви изговори имали исти заједнички именилац – „хитну бригу за добробит Словеније“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.