Конашенков: Руске трупе заједно са снагама Доњецке и Луганске Народне Републике нанеле критичне губитке украјинским снагама

Извештај Министарства одбране Руске Федерације за 28.06.2022. о специјалној војној операцији који је представио портпарол Министарства генерал Игор Конашенков:

 
– Оружане снаге Руске Федерације настављају специјалну војну операцију у Украјини.
 
– Успешне заједничке акције руских трупа, јединица народних милиција Доњецке и Луганске Народне Републике нанеле су критичне губитке Оружаним снагама Украјине.
 
– Као резултат удара Ваздушно-космичких снага Русије на рејон размештаја нацистичке формације „Азов“ у Харкову и једног од батаљона 92. Моторизоване пешадијске бригаде код села Покотиловка у Харковској области, уништено је више од стотину непријатељских војника, страних плаћеника и до 15 јединица оклопних и других возила.
 
– Слаба обученост украјинских грађана мобилисаних за учешће у непријатељствима, као и низак ниво обучености страних плаћеника, све више постају узрок „пријатељске ватре“. Тако су регрути који су стигли да допуне 97. Батаљон 60. Пешадијске бригаде били подвргнути минобацачкој ватри својих колега.
 
– Сличан инцидент догодио се и у 28. Механизованој бригади Оружаних снага Украјине, где су страни плаћеници отворили ватру на извиђачку групу ове јединице. Усљед тога су четири војника погинула на лицу места, а тројица су повређена.
 
– Оружане снаге Руске Федерације настављају са ударима по војним објектима на територији Украјине. Ваздушно-космичке снаге Русије су 27. јуна у граду Кременчугу, Полтавска област, извршиле удар високо прецизним ваздушним оружјем на хангаре са оружјем и муницијом добијеним из Сједињених Држава и европских земаља. Као резултат високопрецизног удара, уништено је оружје и муниција западне производње, смештено у складишту за даљу испоруку украјинској групи трупа у Донбасу. Детонација ускладиштене муниције изазвала је пожар у нефункционалном тржном центру који се налази поред фабрике.
 
– Такође, Ваздушно-космичке снаге Русије уништиле су два командна места у рејону Спорноја Доњецке Народне Републике, као људство и војну технику Оружаних снага Украјине у 28 рејона на Луганском и Доњецком правцу.
 
– У оквиру контраартиљеријске борбе, високопрецизно оружје Ваздушно-космичких снага Русије неутралисало је четири украјинска вода вишецевних ракетних система „Град“ у рејону Лењинско, Селидово, Дзержинск, а који су гађали насеља у Доњецкој Народној Републици. Такође, уништена су два артиљеријска вода у Кировском округу Доњецке Народне Републике и Зајчевском, Николајевска област .
 
– Оперативно-тактичка авијација, ракетне снаге и артиљерија неутралисале су 24 командна места, артиљеријских јединица у 58 рејона, као и људство и војну технику у 304 рејона.
 
– Руски ПВО системи оборили су три авиона Су-25 и један хеликоптер Ми-8 Ваздухопловних снага Украјине у рејону насеља Первомајск у Николајевској области. Такође је уништено девет украјинских беспилотних летелица.
 
– Поред тога, пресретнуто је седам украјинских балистичких ракета “Точка-У” и десет ракета вишецевних лансера.

Један коментар

  1. Русија је једина која може спасити свет од кварног Запада! Путине,удри багру…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *