Конашенков: Оборен МиГ-29, авијација неутралисала 47 подручја концентрације људства и технике

 
 
Саопштење портпарола Министарства одбране Русије генерала Игора Конашенкова о бојевим дејствима за последња 24 часа:

– Оружане снаге Руске Федерације настављају са ударима по војним објектима на територији Украјине.

– Високопрецизна ракета “Оникс” лансирана из обалског ракетног система “Бастион” погодила је аеродром Артсиз у Одеској области. Усљед удара уништена је контролна станица за беспилотне летелице “Бајрактар” ​​ТБ2 и две беспилотне летелице овог комплекса на земљи.
– У оквиру контраартиљеријске борбе на Доњецком правцу, неутралисано је 11 водова вишецевних ракетних система „Град“ у областима Куртимовке, Очертина, Тоњенке, Сухе Балке, Новгородског, Мајоровке, Отрадовке и Зајцева. Такође, 12 артиљеријских водова Оружаних снага Украјине неутраисано је на ватреним положајима у областима Дзержинска, Новгородског, Николајевке, Лењинског и Зајцева. У рејону насеља Подгорноје уништене су две хаубице 155 мм М777 заједно са артиљеријским посадама.
– Оперативно-тактичка авијација неутралисала је 47 подручја концентрације људства и технике. Уништено је, између осталог, људство и војна техника у областима Веселое, Привоље и Богородично Доњецке Народне Републике, лансер ПВО система Бук-М1 у рејону Северског Доњецке Народне Републике, као и радар ПВО система С-300 у Новодружеском рејону Луганске Народне Републике.
– Ракетне трупе и артиљерија су дневно неутралисале 148 подручја концентрације људства и војне технике Оружаних снага Украјине, 25 командних места, као и 59 артиљеријских јединица на ватреним положајима. Од последица ваздушних удара, ракетних трупа и артиљерије уништено је 450 непријатељских војника, 13 тенкова и других борбених оклопних возила, као и 16 специјалних возила.
– Руски ПВО системи оборили су авион МиГ-29 украјинског ратног ваздухопловства код насеља Апостолово Дњепропетровске области. Такође је оборено девет украјинских беспилотних летелица.
– Поред тога, девет ракета вишецевног ракетног система “Ураган” пресретнуто је у областима насеља Мала Камишеваха и Долгенкое Харковске области, Макејевка и Авдејевка Доњецке Народне Републике.
–  Укупно, од почетка специјалне војне операције уништено је 208 авиона, 132 хеликоптера, 1.260 беспилотних летелица, 345 противваздушних ракетних система, 3.696 тенкова и других оклопних борбених возила, 576 вишецевних ракетних система, 2.055 артиљеријских оруђа, као и 3731 јединица специјалних војних возила.
– Током специјалне војне операције, непријатељ трпи значајне губитке. Дакле, од 19. маја, за месец дана борби, само 14. механизована бригада Оружаних снага Украјине имала је више од 2.100 погинулих и рањених људи. Због лошег морално-психолошког стања 800 људи који су намеравали да надокнаде губитке ове формације, одбили су да оду у рејон борбених дејстава, оптужујући старешине за нестручност, подмићивање и непотизам у исплати новчаних накнада.
 
– У 10. брдско-јуришној бригади око 100 војних лица извиђачке јединице уклоњено је са борбених задатака због масовне непослушности команди и одведено у Кременчуг на испиптивање.
– Значајан део команданата 30. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине повукао се са својим јединицама и избегава борбене задатке. Користи се сваки изговор за симулацију болести. У већини јединица бригаде није остао ни један официр.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *