ИЗЛОГ КЊИГЕ

Андреј Митровић
РАЗГРАНИЧЕЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ СА МАЂАРСКОМ И РУМУНИЈОМ
Прометеј, Нови Сад

С пропашћу Аустроугарске дошло је до потпуне промене политичке карте Панонске низије. На панонским територијама Царевине, засноване на легитимистичком начелу, настале су делимично или у целини три државе, Румунија, Краљевина СХС и Мађарска, које су се позивале на модерна начела при уређењу граничних питања, па и начело народности, али које су се истодобно показале као велике супарнице у деоби земаља у јужним деловима Низије, где је услед измешаности становништва било изузетно тешко повући линије етничких разграничења. Истина, било је јасно да су Мађари у већини у северним, Срби и Хрвати у јужним, а Румуни у источним крајевима, али је између ових етнички узето неспорних зона остајало још доста земљишта на коме су народи били толико измешани да их никако није било лако разлучити. Ово тим пре што је била реч не само о Румунима, Југословенима и Мађарима, него и о не малим групама Немаца, Словака и Русина, расејаних широм овог простора; да све буде замршеније, показало се да део становништва још није имао пробуђену националну свет у том историјском тренутку. Букурешт, Београд и Будимпешта су, међутим, испољавали сразмерно велике територијалне жеље и, без обзира на то што су се често јавно знали позвати на национално начело и право народа на самоопредељење, кројили су планове о стицању што више земаља. Ова књига доноси прилоге проучавању југословенске политике на Конференцији мира у Паризу, неопходне за разумевање прилика и догађаја који су следили по завршетку Великог рата, дипломатске борбе за границе нове државе и њеним главним актерима.

Саша Еди Ђорђевић
УМЕТНИК
Панонија, Рума

Ликови у причи пред нама немају имена и националност. Није битна њихова боја коже ни било каква убеђења или опредељења. Земља у којој живе јунаци овог романа такође нема име и, према речима аутора, „налази се и свуда и нигде“ а „њихови становници говоре истим језиком, сличне су вере, имају исте свакодневне проблеме и задовољства“. Колико год овај роман био плод пишчеве маште, све што се у њему дешава се „негде већ десило, дешава се или ће се тек десити“…

Милош Тимотијевић
МИТОВИ НОВИЈЕ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ
Катена мунди, Београд

У књизи о контроверзама 19. и 20. века које и даље трају обухваћен је велики опсег тема и епоха: од настанка заветне заједнице код Срба, па све до проблема комунизма као нове религије. У овом опсегу су и проблеми политике сећања на српске устанке, али и откривања аутентичног народног разумевања Првог светског рата. Посебан део књиге чине текстови о комунизму и југословенству – како интегрално, тако и комунистичком. Коначно, ту су и вечите и неразјашњене теме устаничког сукоба 1941. и тајне заосталог блага Краљевине у Западној Србији.

Владан Стевановић Ђидовац
ПОДЗЕМНИ СВИРАЧ И ДРУГЕ ПРИЧЕ
Чигоја, Београд

Пред вама је чудесни свет приповедања саткан од шест прича чији јунаци тискају у својим џеповима мрачну и мистичну атмосферу и газе булеварима речи за које не знате где ће вас одвести. Стевановић покреће мноштво тема које су део хронике наших дневно-политичких дешавања, обојене иронијом, али и свевремене приче о малом човеку који трага за љубављу, каријером, сопственим идентитетом. У једном приповедном тренутку сви ти ликови из подземља, са страница жуте штампе и са свежих хумки, мимоишавши се са собом и својом срећом, пењу се на позорницу, објашњавајући да „неће бити срећног краја“ и да морамо „сви под земљу“! Тако аутор користећи перспективу драме за приказ фикције и друштвених збивања, радњу из мрачних кутака душе поставља на сцену, па читалац добија прилику да осети психотерапеутско својство уметности. Стевановићеве приче отварају Пандорине кутије људских душа које су развејане по баровима, разливене у мрачне пролазе и окачене на бистама једног романтичарског доба на које сећају надгробне бисте. Оне подсећају на Балзакову „Људску комедију“ на балкански начин, сурови реализам, једног корумпираног друштва, огрезлог у криминалу и лажи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *