ИЗЛОГ КЊИГЕ

Селимир Радуловић
У ЦАРСТВУ ВЕТРОВА АРАМЕЈСКИХ
Лагуна, Београд

На питање: ко је монах? класични одговор најбољих међу монасима гласи: монах је онај ко је од свих одвојен, а са свима сједињен. Ово значи: одвојен је физички, због чега се и зове монах, што ће рећи усамљеник, али је са свима сједињен духовно, кроз љубав и молитву. Он максимално, понекад и натчовечанским подвигом, смирује себе, тежи да проживи свој век на земљи непримећен и непознат, да буде невидљив за људе. То и бива даровано најсмиренијима и најчистијима међу њима, те неки од њих – њих седморица или, по другој верзији, дванаесторица – и постају невидљиви за људе, осим када то Бог хоће, иако се на њиховој молитви држи читави свет.
Наравно, за људе тродимензионалне логике, уз то лишене дара вере, то је један од многих наивних побожних легенди и ништа више. Али за нашег најбољег зналца монашке и аскетске литературе међу песницима (и писцима уопште), Селимира Радуловића, то је основна животна истина и суштина свих ствари. Он је у праву, а не они. Он је, колико је мени знано, досад једини српски песник који, уз духовнике и богослове, мистагошки види, кроз копрену видљивог, оно што је невидљиво, а стварније је од видљивог. За њега светогорски старци и пустињаци – међу њима и пустињаци који живе у пустињи модерног велеграда – нису ексцентрични згубидани и бродоломци живота него светионици и путовође на путу живота достојног човека као боголиког и богочежњивог бића. До крајње границе су смирили себе, али Господ их је узвисио до Своје висине. Надахнутим стиховима, на начин њих достојан и себи својствен, узвисио их је и овај необични српски песник. Хвала му! – епископ бачки др Иринеј Буловић.

Горана Раичевић
АГОН И МЕЛАНХОЛИЈА – ЖИВОТ И ДЕЛО МИЛОША ЦРЊАНСКОГ
Академска књига, Нови Сад

Обимна монографска студија (агон и меланхолија) о животу и делу писца Милоша Црњанског (1893–1977) Горане Раичевић представља резултат дводеценијских изучавања фокусираних првенствено на сам ауторов књижевни и публицистички опус, затим на анализе и тумачења мноштва студија, есеја, научних радова и књига написаних о његовом делу, али и на проучавања историјског контекста – времена и прилика у којима је аутор живео и стварао и то на темељу архивских извора (преписка), као и свих других доступних релевантних историјских референци и историјске грађе. У том светлу посматрано, кроз причу о животу и делу Милоша Црњанског могуће је пратити историјске и политичке прилике бурног 20. столећа које су одређивале и усмеравале судбину аустријског Србина, што ће, управо због чињенице да се родио ван властите државе, велики део свог опуса посветити теми бездомности, лутања и сеоба народа који нема своје границе. Одлука ауторке да се определи за перспективу која у исто време осветљава и живот и стваралаштво Милоша Црњанског имала је за циљ да се његовом делу приђе „изнутра“ тако што ће се разумевањем пишчевог положаја у свету, његове идејности и осећајности, омогућити тумачења која трагају за ауторским интенцијама, као и да се, обрнуто, управо кроз поетику књижевних текстова открије онај лични поетски.

Олег Хлевњук
СТАЉИН – ЖИВОТ ЈЕДНОГ ВОЂЕ
Архипелаг, Београд

Најбоља је биографија Јосифа Висарионовича Стаљина. Драгоцена књига за разумевање једног човека, једног времена, једне идеологије и једног модела власти. Настала на основу дугогодишњих истраживања, а добрим делом и захваљујући документима из архива отворених у протеклих тридесет година, књига Стаљин – Живот једног вође прати Стаљинов живот од раног детињства, преко школовања и уласка у комунистички покрет, времена затвора у Сибиру и илегалног рада, преко Октобарске револуције и година Лењинове власти, Лењинове смрти и огорчене борбе за власт у којој побеђује Стаљин, чистки и монтираних процеса, непрестаног ширења власти и контроле над читавим друштвом и државом, времена затвора и ГУЛАГ-а, Сибира и принудног откупа, Другог светског рата и послератних година власти, све до Стаљинове смрти и првих дана, недеља, месеци и година после тога. Описујући Стаљинов живот и карактер, поглед на свет и механизам владања, суровост владара и његове намере, Хлевњук је истовремено написао незаобилазну историју Русије и Совјетског Савеза у доба Стаљина.

Мануел Васкес Монталбан
АУТОБИОГРАФИЈА ГЕНЕРАЛА ФРАНКА
Чигоја, Београд

После више од 80 година од свог завршетка код нас је Шпански грађански рат, у којем су се борили бројни српски и југословенски комунисти, познат једино у основним цртама. Међутим, да у њему није – уз помоћ војски Хитлера и Мусолинија – тријумфовала десница, највероватније не би било Другог светског рата. Ко жели да се упути у догађаје практично кључне бојне XX века, тешко може наћи прикладнију књигу од „Аутобиографије генерала Франка“ Мануела Васкеса Монталбана. Иако за добру прозу не важи да служи пружању информација него креације, аутор на врло оригиналан начин успева да сједини оба та поступка кроз непредвидљив дијалог приповедача са насловним фикционализованим диктатором, и тако читаоцу подастре све ужасе Шпанског грађанског рата и диктатуре једног од најзагонетнијих европских политичара XX века.

Бранислав Матић
БЛАГОСЛОВИ
Српска књижевна задруга, Београд

Кроз четири песничка круга Бранислав Матић враћа се из великих даљина („Хиперборејски летопис“, „Острво“) у тачку где је „све ово почело“. Враћа се у језгро сопства, у српски мит и архетип, у лирску повест рода и имена. Отвара „даљине у нама“. Чита типосе, „печате сила“, и старе симболе које проносимо кроз време. Пред нама израња један друкчији памтивек, не да нам да будемо плитки и заборавни. Посредовано високом поезијом, учи нас како се судбина преображава у историју спасења. Обгрљују нас благослови завичаја, предака, језика, старих љубави, видљивих и невидљивих заштитника. Како у поговору пише Драган Лакићевић, Матићев стих је „брушен као кристал“, језик му „потиче из више речника и ризница“, сродно а „друкчије од Попе и Павловића, његових великих претходника“. Лакићевић „Благослове“ назива Матићевом „Усправном земљом“.

Миливоје Бешлин
ИДЕЈА МОДЕРНЕ СРБИЈЕ У СОЦИЈАЛИСТИЧКОЈ ЈУГОСЛАВИЈИ
Академска књига, Београд

Тешко је довољно нагласити историографски и друштвени значај појављивања велике, двотомне монографије Миливоја Бешлина која проблем југословенског друштва, државе, политике и економије разматра у њиховом изворном контексту, постављајући их у координате проверене фактографије и анализирајући их у свој сложености њиховог међуутицаја. Помно читање ове монографије потврђује да се ради о делу које ће имати велики утицај на студије југословенског социјализма и на развој историографског приступа његовим феноменима. Историјска наука код нас и у региону овом књигом добија, између осталог, и темељну и неизоставну студију за изучавање главних проблема Титове Југославије и места Србије у њој. Средишње питање којим се аутор бави односи сена путеве, странпутице и препреке намераваној модернизацији друштва, државе, политике, културе и економије у Србији у време владавине српских либерала, а два су кључна разлога условила да монографија својом ширином излази ван задатог хронолошког оквира студије. У каузалном смислу, проблеми овог периода нису се могли херметички одвојити од процеса који су им претходили или који су следили после смене српских либерала. То је било теже утолико што управо у овом периоду кулминирају унутрашње контрадикције и постаје очигледан сукоб концепција које су све време биле присутне у југословенском друштву. Ауторов широк хронолошки обухват добрим делом је и последица неразвијености историографије о социјалистичкој Југославији укључујући домаћу, регионалну и глобалну продукцију.

Клаус Вернер-Лобо, Ханс Вајс
ЦРНА КЊИГА КОРПОРАЦИЈА
Лагуна, Београд

Велике корпорације имају, пре свега, само један циљ, а то је да зараде што више новца. Цена остварења овог циља јесу нехумани радни услови, непоштовање етичких принципа и уништење животне средине. Међународни бестселер и једна од најзначајнијих књига које се баве мрачном страном глобализације. Финансијске и привредне кризе, као и концентрација тржишта, промениле су свет у којем живимо. Свега 150 мултинационалних компанија доминира данас светском привредом. Аутори се не осврћу само на нове глобалне играче попут Амазона, Фејсбука, Гугла и Епла и њихово избегавање плаћања пореза већ и на добро познате мултинационалне компаније, као што су Бенетон и Бајер. Аутори указују и на то шта свако од нас може да предузме ако жели да се друштвено ангажује – јер живимо у времену када су се методе и могућности које нам стоје на располагању значајно промениле.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *