ИЛИ-ИЛИ И ПОСЛЕ ТОГА – Болоња мора пасти

Јасно је да лаких напуштања до краја проскрибованих болоњских преваспитања неће бити. Медији, НВО мрежа, државе колонијалне демократије, „добитници“ транзиције на Универзитету дићи ће глас

Русија је решила да се отараси Болоњске декларације и да обнавља универзитете какви су били у царско и социјалистичко време. Ако друштво хоће да се брине о себи суверено и буде здраво – другог пута нема.

САМОУБИСТВО УНИВЕРЗИТЕТА У Русији се о западној окупацији универзитета одавно воде расправе а кулминирало је крајем октобра прошле године кад је Никита Михалков у култној емисији „Бесагон“ (истеривач ђавола) подсетио да „западне наукометријске базе података и даље остају као главни критеријум за оцењивање руководства универзитета Руске Федерације“. То „пресудно утиче на додатно финансирање и фактички принуђује водеће државне универзитете да концентришу огромне организационе и материјалне ресурсе на финансирање приватне британске компаније која саставља те рејтинге“.
Перпетуум мобиле самоубиства универзитета! Моја држава даје наше паре да спољни управљач наводи наш универзитет против нас!
Ти рејтинзи одређују све: да би имали рејтинг, предавачи универзитета објављују радове у часописима који су на одређеном, такође рејтингованом списку. Тако они сакупљају бодове. И знају да је најбоље да „испуњавају ’етичке норме’“: „Посебан поглед и схватање историје и, рецимо, толерантност о питању пола и породичне политике. Хоћеш да те штампају? Пиши о проблемима пола и како је ужасна земља Русија. Нема публикација – нема каријере на универзитету… Наводи се епизода, кад су професорима МГИМО (што је факултет подређен Министарству иностраних послова РФ) као одговор на послате радове, упућивали предлоге, а и изричите захтеве, да се у текст унесу експлицитне критике спољне политике Русије.“
Последица таквог усмеравања је програм „ка истребљењу руске, културе, науке и образовања“ – уз свесрдну помоћ изузетног корисног идиота, саме руске државе – а преко десетине хиљада предавача на стотинама државних универзитета!?
Ако неко баш не жели да трпи тај идиотизам, мора да „води интелектуални и идеолошки партизански рат на сопственој територији“. Чини вам се познато? Као, рецимо, „случај проф. Ковић“ на Београдском универзитету.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Један коментар

  1. незадрживо срљање у прогрес

    Док су се Мастер дипломе стицале на универзитетима, дотле је на нешто и личило.
    Од када су почеле да се стичу на Вишим школама, све се сурвало у амбис.
    Нећемо се отарасити Болоње, она ће сама извршити своје самоубиство.
    Запад је у свему изгубио сврху и све довео до бесмисла.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.