ХРВАТИ БЕСНИ ЗБОГ ОРБАНОВЕ ОДЛУКЕ: “То не долази у обзир, мора да падне и пашће”

ПРЕМИЈЕР Хрватске Андреј Пленковић успротивио се данас политици премијера Мађарске Виктора Орбана, према којој ће по повољнијим ценама у Мађарској гориво моћи да точе само они са мађарским таблицама, рекавши да ће та одлука пасти.

ХРВАТИ БЕСНИ ЗБОГ ОРБАНОВЕ ОДЛУКЕ: То не долази у обзир, мора да падне и пашће

Фото: Профимедиа/Shutterstock/Илустрација

 

– Битно је да Мађарска не дискриминише друге држављане ЕУ. Не може се рећи на пумпи ”Мађари могу, а неко с хрватском регистрацијом не може”. То не долази у обзир, то је чисто кршење европских права. То мора да стане и стаће – казао је Пленковић.

Он је рекао да, ако већ неко има такву цену, не може је онемогућити другима.

– То ће пасти на суду сигурно. Нема теоретске шансе – рекао је хрватски премијер.

Он се осврнуо и на Орбаново противљење ембаргу на извоз руске нафте.

– Није ово само ствар Мађарске, има неколико земаља које су у потпуности зависиле од енергената из Русије. Зато и није отварана тема гаса у овом тренутку, јер нема алтернативних праваца – истакао је Пленковић.

Подсећамо, возачи са страним регистарским таблицама више не могу да купују гас у Мађарској по ценама ограниченим од стране Владе – најнижим у ЕУ, објавила је у четвртак Будимпешта.

Шеф кабинета премијера Виктора Орбана рекао је да је мера усмерена на заустављање “туриста на бензину” да злоупотребљавају мађарске залихе горива. Гергељ Гуљаш је рекао новинарима, током редовног брифинга да “страни купци искоришћавају чињеницу да је Мађарска у стању да одржи цене бензина на 480 форинти (1,22 евра) по литру, док су на другим местима у Европи на 700-900 форинти”.

Према речима званичника, “злоупотреба” ниских цена гаса од стране туриста горива постала је стварна тема у последње време, угрожавајући снабдевање његове земље.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ 

Одлука значи да се возачима страних регистарских ознака сада на мађарским пумпама наплаћују веће тржишне цене. Влада Виктора Орбана првобитно је увела горњу границу цене гаса 15. новембра 2021. усред убрзане инфлације.

Будимпешта је од тада продужила шему неколико пута, а последњи је стигао крајем априла. Заједно са гасом, у Мађарској су уведене сличне границе цена за неке основне намирнице, попут брашна и шећера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *