ХРАБАР, ДИРЕКТАН И ДРЖАВНИЧКИ ОДГОВОР ВУЧИЋА ШОЛЦУ: Ви радите свој посао, а ми ћемо свој

Фото: Д. Миловановић

НЕМАЧКИ канцелар Олаф Шолц први је европски званичник који је јавно и децидно рекао да Србија мора да призна независност Косова да би постала чланица ЕУ.

До сада су се званичници из ЕУ крили иза поштапалице о “правно обавезујућем споразуму о нормализацији односа”. Иако свестан да преузима велики лични ризик председник Србије Александар Вучић је без увијања, храбро и аргументовано госту из Берлина поручио: 

– Ако мислите да треба да нам претите јер желимо да сачувамо поредак у УН и да дођемо до компромисног решења, нема проблема. Ми свој посао, а ви свој. Србија никад није одбила ниједан састанак. Немојте да се љутите – онолико колико ви волите територијални интегритет Украјине, толико ми волимо територијални интегритет Србије.

Шолц је на питање о признању Косова рекао да је немачки став по том питању јасан, и да је сада важно да се дође до помака.

– Надам се да ћемо добити извештај о том напретку, корак по корак, обе стране морају дати свој допринос и да нико не блокира састанке – кратко је рекао он.

Председник Вучић је на исто питање рекао да Србија не реагује на притиске, и да смо данас чули да се тражи међусобно признање. 

– Ми смо слушали да се тражи део преговарачке платформе, а то је свеобухватна нормализација Београда и Приштине. Нико то није тражио, осим Американаца. То смо данас чули, ствари се мењају на штету Србије, управо како сам и предвидео да се догађа. Ако ви мислите да треба да нам претите зато што чувамо поредак УН, ми немамо ништа против. Ви свој посао, ми свој посао. Мени је важно да канцелар Шолц зна шта се дешава. Србија никада није одустала од дијалога, нити је одбијала састанке – казао је председник Србије.

Вучић је истакао да је Србија још пре годину дана могла да потпише документ о несталим особама, али није због хира неких других.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *