ГОГОЉ И ЕТАТИЗАЦИЈА УКРАЈИНСКЕ НАЦИЈЕ

У Гогољево време не постоји појам Украјина, већ Кијевска Русија. Како у наше време да разумемо национална значења у Мртвим душама? Данас се топоними именују украјински, а неко би, као Енглези, преименовао роман у украјински (…) О каквим променама је реч? Како је дошло до промене националне свести у Украјини?

Николај Васиљевич Гогољ је рођен 1809. године у Полтавској области, која се данас налази у северном делу Украјине. Школовао се у Нежину, граду такође у северној Украјини, а 1828. одлази у Петроград. Oдраста у Кијевској Русији (1654–1917) која после 1917. постаје део СССР-а. Од те године Украјина се територијално шири у свим правцима: источни (1917), западни (1939), Јужна Бесарабија (1940), Закарпатје (1945), Крим (1954). У том ширењу одлучну улогу су имала тројица комунистичких владара СССР-а: Лењин, Стаљин, Хрушчов (тема за анализу комунистичке идеологије у друштвима и државама с православном вером).

Роман Мртве душе Гогољ објављује 1842. године, дакле, то је прва половина 19. века. У роману нема украјинског имена. Сви ликови су Руси, као и главни jунак Чичиков. Они, по начину живота и мишљења, припадају руском културном обрасцу. „Словенска природа није природа другог… Неизмерно благо руске душе.“ Реч приповедача садржи и топонимске исказе. „Рус се навикне на сваки предео… близина малоруских губернија… херсонска губернија.“

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.