Еколошка акција Клуба волонтера НИС-а на Ади Циганлији Светски дан заштите животне средине обележен чишћењем приобаља Саве

Београд, 5. јун 2022. године

Поводом обележавања Светског дана заштите животне средине, запослени НИС-а, чланови Клуба волонтера компаније, учествовали су у акцији чишћења приобаља реке Саве на Ади Циганлији.

Светски дан заштите животне средине установила је Генерална скупштина Уједињених нација 1972. године и од тада се обележава сваког 5. јуна кроз различите активности и кампање, како би се скренула пажња јавности на бројне еколошке проблеме, као и значај очувања и одрживости животне средине. Чланови Клуба волонтера компаније НИС су и претходних година радо давали свој активан допринос еколошким иницијативама, а ова волонтерска акција једна је у низу прилика да компанија и њени запослени покажу своју одговорност према природи и допринесу очувању еколошке вредности и привредних потенцијала водотока Саве.

 „На овај начин, уз подршку наше компаније, указујемо на последице људских активности које угрожавају живот на планети. Ово је само једна у низу акција које спроводимо у оквиру нашег Клуба волонтера и којом, не само данас, када обележавамо Светски дан заштите животне средине, већ и свакога дана, указујемо да људи својим личним деловањем директно утичу на екосистем. Задовољство нам је што смо на овај дан имали прилику да допринесемо да приобаља наших река буду чиста и уредна, како бисмо сви могли да уживамо у њима“, изјавила је Јасмина Лукић, члан Клуба волонтера компаније НИС.

Паралелно са овом волонтерском акцијом, у Парку науке на Ади Циганлији, у организацији Фестивала науке и уз подршку НИС-а, одржава се и Научни пикник, овогодишња највећа научна забава на отвореном.

Додатна информација:

Компанија НИС је од 2009. године у пројекте заштите животне средине уложила готово 120 милиона евра. Поред тога, запослени компаније су учествовали у бројним акцијама заштите природе. Клуб волонтера НИС-а је основан 2018. године и броји више од 1650 чланова. Један од фокуса његове активности усмерен је на екологију и јачање свести о значају очувања животне средине, као једног од основних циљева одрживог развоја. Недавно је под слоганом „Еколошко васпитање, здраво одрастање!“ спроведен циклус едукативних радионица у основним школама широм Србије, који је НИС реализовао у партнерству са удружењем „Чепом до осмеха“. Протеклог месеца је и средњошколцима из Кикинде одржано предавање на тему заштите од пожара и превенције тровања угљен-моноксидом. Вредни волонтери НИС-а су у претходном периоду били ангажовани и на чишћењу излетишта на Фрушкој гори, уклањању отпада са приобаља реке Тамиш, чишћењу простора Петроварадинске тврђаве, као и уређењу Аде Хује. Такође, придружили су се акцији уређења зелених површина на централном дечијем игралишту у Кикинди, као и акцији „За нови, зеленији Нови Сад“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *