ДРХТЕ ОД АТОМСКИХ БОМБИ, А ИСПАЉУЈУ РЕДОМ ЕКОНОМСКЕ: Несагледиве последице по целу планету од Другог светског рата

Пише Дубравка Савић

БРОЈНИ “пакети” санкција којима Запад обасипа Русију због операције Москве у Украјини незапамћени су, и по обиму и по координацији, од Другог светског рата према једној светској сили.

Иако је казнено “оруђе” Запада у обрачуну са “неподобним” државама и појединцима одавно већ искусио велики део човечанства, укључујући и наше суграђане, ове санкције уведене Русији више су од западних економских “алата” за геополитичке сврхе. Оне су израз системског ривалства које већ дејствује диљем планете као економска атомска бомба.

– Управо посматрамо како се употреба економских алата за избегавање нуклеарног рата тренутно одиграва у односима појединих великих сила са Русијом. Односе између кључних сила ће пре свега обликовати економски рат, пошто ће оне покушати да избегну директни сукоб и одбране се од употребе нуклеарног оружја, јер могу лакше да искористе зависности у економији како би вршиле притисак на друге – наводи Џонатан Хакенброх, сарадник за политику Европског савета за спољне односе.

С обзиром на то да ти “алати” укључују све, од трговинских споразума, преко ограничења на увоз, бојкота, до улагања у стратешку конкурентност и прописа осмишљених да промене понашање компанија, санкције Запада Русији су комбинација циљаних мера против олигарха, огромних финансијских ограничења, као и дугорочних, трговинских. Будући да то представља, заправо, економски рат најмоћнијих, руски “пакети” не само да се враћају као бумеранг испоручиоцима већ се њихов садржај и глобално прелива.

Енергетска зависност Европе од Русије показала је сву рањивост Старог континента, па остаје кључно питање колико ће далекосежне бити лекције које ће он извући из трансатлантског солидарисања. Поједини важни производни и ланци испорука вештачки су поремећени, расте глобална инфлација, а међународно финансијско тржиште наставља да се колеба, слабећи глобалну економију. Не само Москва већ и велики део човечанства, укључујући и другу светску економију света, противи се санкцијама:

– Реалност поново показује да су санкције као бумеранг и батина са два краја. Политизација светске економије, њено претварање у инструмент и оружје, коришћење доминантне позиције у светском финансијском систему ради произвољног увођења санкција, у крајњем исходу наноси штету не само светској заједници него и онима који их иницирају – упозорава кинески председни Си Ђинпинг.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.