“БУДИМПЕШТИ НИКО НЕЋЕ ДРЖАТИ ЛЕКЦИЈЕ” Мађарски амбасадор за “Велт”: “Немачка од Украјине добија само критике”

АМБАСАДОР Мађарске у Немачкој Петер Ђоркеш, у интервјуу за немачки “Ди Велт”, најавио је да Будимпешта намерава да настави сарадњу са Русијом у различитим областима, упркос санкцијама које су увеле западне земље, преносе РИА Новости.

– Нико не треба да држи лекције Мађарској о њеним односима са Русијом. Будимпешта зависи од руских сировина више него други. Нећемо уводити радикалне санкције – нагласио је дипломата.

Поред тога, Ђоркеш је негативно говорио о покушајима Кијева да изврши притисак на његову домовину и Берлин око снабдевања оружјем и његовог транспорта кроз Мађарску.

– Немачка чини много за Кијев, али Украјина је одговорила само неправедном критиком. Нервира ме када нас Украјинци критикују. Русија је јасно ставила до знања да ће испоруке оружја постати легитимни војни циљеви – рекао је он.

Петер Ђоркеш постао је амбасадор Мађарске у Немачкој 2015. године.

Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију денацификације и демилитаризације Украјине. Владимир Путин је њен циљ назвао „заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Како су прецизирали у Министарству одбране, руска војска је већ извршила главне задатке прве етапе – значајно је смањила борбени потенцијал Оружаних снага Украјине.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.