БРИКС за нови свет

Западне земље штампају новац и грабе сву храну на светском тржишту, упозорио је Владимир Путин, док је Си Ђинпинг нагласио да су они који стварају монополе и блокаде осуђени на пропаст

Протекле недеље, 23. јуна, под председавањем Пекинга, одржан је 14. самит земаља БРИКС-а, који окупља Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку. Кључни договори са састанка унети су у Пекиншку декларацију 14. самита БРИКС-а. Већ следећег дана одржана је и видео-конференција у формату „БРИКС плус“ уз учешће лидера низа позваних држава. Осим лидера Кине и Русије, Си Ђинпинга и Владимира Путина, самиту БРИКС-а у онлајн-формату присуствовали су и бразилски председник Жаир Болсонаро, индијски премијер Нарендра Моди и јужноафрички председник Сирил Рамафоса. Већ сам назив теме састанка, „Јачање висококвалитетног партнерства БРИКС-а који ступа у нову еру глобалног развоја“, указује да идеје и циљеви ове јединствене интерконтиненталне асоцијације нису изгубили актуелност у данашњим турбулентним временима. Напротив, рекло би се да су актуелнији него икад.

ДРЖАВЕ „ПЕТОРКЕ“ ИМАЈУ ОГРОМАН ПОТЕНЦИЈАЛ Како је у обраћању својим колегама истакао председник Путин, пет држава продубљују стратешко партнерство и интеракцију о читавом спектру питања глобалне и регионалне агенде, а сваке године се ауторитет БРИКС-а и његов утицај на светској сцени повећава. „Ово је објективан процес, јер државе ’петорке’ имају истински огроман политички, економски, научни, технолошки и људски потенцијал, а ми заиста имамо све могућности за заједнички ефикасан рад у циљу међународне стабилности и безбедности, одрживог раста и просперитета, ради побољшања благостања становништва“, поручио је председник Русије.
Како је нагласио, сложеност и транснационална природа изазова и претњи с којима се суочава међународна заједница захтевају тражење колективних одговора уз активно учешће ове групације. „Само заједно можемо да решимо проблеме као што су решавање сукоба, борба против тероризма, организованог криминала, укључујући криминалну употребу нових технологија, сузбијање климатских промена и ширење опасних инфекција. Само на основу искрене и обострано корисне сарадње можемо да тражимо излазе из кризе у светској економији настале непромишљеним, себичним деловањем појединих држава које, користећи финансијске механизме, преваљују на цео свет сопствене грешке у макроекономској политици“, подвукао је руски лидер.
Ова изјава циља у срж проблема с којим се данашњи свет суочава. Већ дуго економисти упозоравају да је неодржив досадашњи глобални модел из много разлога, а да је један од кључних то што земље „развијеног Запада“ троше више него што зарађују, а рачуне сваљују на плећа остатка света. Модел је једно време функционисао, али сада показује озбиљне пукотине. Криза у Украјини и међусобне санкције Русије и Запада само су оголили ове проблеме – али то није узрок већ пре последица ових проблема. Напросто, многе земље света, а пре свих Русија и Кина, нису више вољне да издржавају друге и пристају на споредне улоге у светској политици и привреди. Зато је БРИКС својеврстан путоказ у развоју новог модела глобалних односа суверених држава, који постаје све привлачнији.
„Уверени смо да је сада, више него икада, потребно лидерство земаља БРИКС-а у развијању обједињујућег, позитивног курса ка формирању истински мултиполарног система међудржавних односа заснованог на универзално признатим нормама међународног права и кључним принципима Повеље УН. При томе, може се рачунати на подршку многих азијских, афричких и латиноамеричких држава које теже самосталној политици. Русија је спремна да даље развија блиску вишестрану сарадњу са свим партнерима у асоцијацији и допринесе јачању њене улоге у међународним пословима“, поручио је Путин партнерима у БРИКС-у.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.