БАЈДЕН НЕЋЕ МОЋИ ДА СЕ НОСИ СА ИНФЛАЦИЈОМ Амерички колумниста: “План који је најавио само показује његову неспособност”

ЏО Бајден неће моћи да се носи са инфлацијом, а план који је најавио показује само неспособност америчког лидера. Ово мишљење је изнео колумниста Вашингтон поста и виши научни сарадник Центра за етику и јавну политику Хенри Олсен, преносе РИА Новости.

БАЈДЕН НЕЋЕ МОЋИ ДА СЕ НОСИ СА ИНФЛАЦИЈОМ Амерички колумниста: План који је најавио само показује његову неспособност

Фото: Танјуг/АП 

Према речима аутора чланка, председникове идеје могу само да подстакну инфлаторне процесе.

– Председник Бајден је коначно изложио свој план за борбу против инфлације. Али ова стратегија показује оно што су многи дуго сумњали: он нема појма шта да ради са растом цена – пише Олсен.

Фото: Printskrin/www.washingtonpost.com

Он је навео разлоге зашто су предлози шефа државе неоствариви, истичући да је већина њих или неефикасна или лицемерна. На пример, идеју о давању контроле над инфлацијом систему федералних резерви посматрач је видео као признање беспомоћности.

– Независност централне банке је мерило модерне монетарне политике тако да политичари нису у искушењу да искористе монетарну полугу како би подстакли економију уочи изборне године. Када Бајден критикује своје неименоване претходнике да покушавају да непрописно утичу на одлуке Фед-а, он каже да монетарна контролна кредитне политик генерално ван његове контроле – рекао је Олсен.

Аутор чланка је критиковао Бајденову идеју за популизам и покушаје да се стекне углед код бирача, а да ништа конкретно не ради.

 

– Побољшање инфраструктуре, још један од његових подухвата, трајаће годинама и такође би могло да повећа инфлацију јер ће повећати потешкоће у транспорту јер ће путеви, мостови и друге модернизоване структуре бити затворени ради поправке. Ово није план за борбу против инфлације. исти производ који је све ово време продавао – навео је Олсен у чланку.

Олсен је узрок инфлације у Сједињеним Државама приписао повећању понуде новца на рекордне нивое током пандемије, при чему је новац штампао Фед. Смањење дефицита ће тако смањити количину новца коју Фед штампа за финансирање куповине обвезница. Бајденова одлука да повећа порезе и не ограничи потрошњу за смањење дефицита неће радити због наведеног разлога.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *