АНАЛИЗА “НОВОСТИ”: Шолцов пакет 3 + 1 за Србију

НЕМАЧКА подржава европски пут Србије и то је добра порука коју ће у Београд у петак донети канцелар Олаф Шолц.

Ипак, ту су и три лоше – очекује се да ће високи гост појачати притисак да се што пре склопи правно обавезујући споразум са тзв. Косовом, да се наша држава прикључи санкцијама које је ЕУ увела против Русије и да се РС окане “сецесионистичких идеја”.

На овој компликованој “клацкалици” Београд мора да пронађе тас у корист интереса наших грађана, што у овом тренутку изгледа тешко оствариво. И сам председник Србије Александар Вучић истакао је да ће Шолц у Београд “доћи са тешким порукама за нас, које се многима неће допасти”.

– Тих неколико сати са њим су од великог значаја. Немачка је за нас највећи трговински партнер и инвеститор, улаже у фабрике и запошљава 77.000 људи. Хвала канцелару Шолцу, јер је био коректан толико да су из његовог кабинета рекли да чак и да је Лавров дошао у Београд, дошао би и он, јер увек види решење у разговорима и у директном ангажману – навео је Вучић.

Аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за “Новости”, да “немамо превише простора да се надамо, али да у политици не треба ни да се прибојавамо”.

– Он ће доћи са поруком да Србија и Косово треба да се договоре по моделу две Немачке, значи као две независне државе. Говориће и спровођењу реформи у Босни и Херцеговини, што је еуфемизам за централизацију. Такође, и да морамо да ускладимо политику према Русији са Европском унијом – објаснио је Анђелковић и додао да су то исте поруке које су већ речене када се Вучић састао са Шолцом у Берлину.

Према његовим речима, позиције Немачке се не мењају и Шолц мора да се држи “ширих размера система”, јер он није попут Владимира Путина или Доналда Трампа:

– На нама је да будемо љубазни и да одговоримо зашто не можемо да пристанемо и да идемо даље.

Карте Немачке су отворене одавно, а Шолц је само наставио политику коју је спроводила и канцеларка Ангела Меркел. У последње време је често говорио о Берлинском процесу који јача сарадњу у региону Западног Балкана.

– Путујем у регион пред Европски савет у јуну, са јасном поруком – Западни Балкан припада Европској унији. Интеграција шест земаља Западног Балкана у ЕУ више није ствар кредибилитета Европске уније, већ и њеног стратешког интереса. Годинама су државе предузимале интензивне реформе и припремале се за чланство. Одржавање обећања није само питање нашег кредибилитета. Сада више него икад, њихова интеграција је такође у нашем стратешком интересу рекао је он на конференцији прошлог петка. Први циљ је оживљавање Берлинског процеса. Желимо да то промовишемо – рекао је Шолц најављујући мини- турнеју, на чијој је траси и Београд.

Сузана Грубјешић, из Центра за спољну политику, рекла је за “Новости” да је долазак Шолца изузетно важан, како због развијених билатералних односа и позиције Немачке као најважнијег спољнотрговинског партнера Србије и појединачно највећег инвеститора, тако и због регионалне сарадње и унапређења односа на Западном Балкану и европске перспективе.

Извор: https://www.novosti.rs/c/vesti/politika/1124214/analiza-novosti-solcov-paket-3-1-srbiju

Један коментар

  1. izprasiti gosta po prijemu, na levo krug
    Isto kao sto su oni nama zabranili da primimo predhodnog gosta
    Dokle bre da ga tetosemo, njegovi sugrdjani ga sutiraju be gde stignu i ponizavaj
    jesmo li mi nanaivniji, pa svaog kom se prohte da blebece, a u svojoj zemlji ne sme da pisne m ga primamo ugoscavamo, dosta bre sa tim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *