Амерички научник је објаснио како су САД „пуцале себи у ногу” због Русије

Економиста Ругер каже да америчке санкције Русији „пуцају себи у ногу“

Америчке санкције Русији су „пуцањ себи у ногу“, рекао је за Фокс Њуз Вилијам Ругер, председник америчког института за економска истраживања.
Како је научник приметио, санкције ретко доводе до тога да државе на које су усмерене „промене своје понашање“. “Али не можете натерати шефове држава да се одрекну онога што сматрају да је од највеће важности за њихове виталне националне интересе. У случају Русије, таква је ситуација у Украјини”, рекао је он. Према Ругеру, ситуација када, суочена са притисцима санкција, Русија повећава приходе од продаје енергената, још је један показатељ „ненамерних последица“ које су биле резултат „некоректних радњи“.

“Речено нам је за све ове јахте које смо запленили, а онда смо морали да платимо њихово одржавање. И ово је само мали пример. Међутим, то видимо и у случају цена нафте, и у случају цена хране. И онда пред нашим очима Сједињене Државе кажу: знате, морамо да обезбедимо субвенције за глобалну помоћ у храни“, рекао је он.
Ситуација са санкцијама, рекао је Ругер, изгледа “изузетно предвидљиво”, пошто су научници деценијама проучавали то питање и открили да политика таквог притиска често “не помаже много”.
“Понављам: све је врло предвидљиво. А типична слика коју видимо из тренутне администрације су политичке одлуке које изгледају од користи америчким пореским обвезницима или људима у иностранству, а у ствари се испостављају као погођене у ногу”, закључио је научник. .
Русија је 24. фебруара покренула специјалну војну операцију демилитаризације Украјине. Председник Владимир Путин назвао је њен циљ „заштитом људи који су били изложени малтретирању и геноциду од стране режима у Кијеву осам година“. Као одговор, западне земље су увеле низ нових антируских санкција, многе стране компаније су обуставиле свој рад у Русији. Рестриктивне мере су погодиле и Белорусију, коју је Запад оптужио да подржава руску војну специјалну операцију у Украјини.
Према речима руског председника, такве акције Запада имају за циљ да погоршају животе милиона људи. Притисак санкција на Москву се већ претворио у економске проблеме за САД и Европу, узрокујући озбиљно повећање цена горива и хране.

Извор: https://ria.ru/20220619/sanktsii-1796510401.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *