Амерички медији: Русија би само једном одлуком могла да „искључи“ целу територију САД

У случају да Русија престане да испоручује обогаћени уранијум америчким енергетским компанијама, онда би Сједињене Америчке Државе могле да се суоче с проблемима у раду реактора, пишу научни сарадници Центра глобалне енергетске политике Колумбијског универзитета Мет Боуен и Пол Дабар у чланку за амерички „Хил“.
„То би могло да доведе до гашења реактора, с обзиром да атомска енергија чини више од 20 одсто капацитета у неким деловима земље, а цене електричне енергије ће скочити чак и изнад данашње инфлације“, наводи се у чланку.
У чланку се наводи, да се у том случају може догодити да у региону не буде довољно капацитета у односу на потражњу потрошача.
По мишљењу новинара, како би се изашло из ове ситуације, потребно је да се обнови рад конверзионе фабрике у САД, која дуги низ година није радила, мада она не може да ради пуним капацитетом без помоћи Владе. Притом, уранијум још треба да се обогаћује, а за то је неопходно да приватне компаније изуче стратегију проширења производње и технологија како би замениле руске испоруке, закључује се у материјалу.
Подсетимо, Европска унија је због специјалне операције Русије у Украјини, објавила да је усвојила шести пакет санкција Русији, којим је предвиђено и постепено увођење ембарга на увоз руске нафте.
https://rs.sputniknews.com/20220614/americki-mediji-rusija-bi-samo-jednom-odlukom-mogla-da-iskljuci-celu-teritoriju-sad-1138460878.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *