“Ако је потребно“. Командант немачког ратног ваздухопловства спреман је да бомбардује Украјину

Војне и политичке поуке Другог светског рата у Немачкој су очигледно потпуно заборављене. После агресивних изјава немачких политичара, међу којима је и канцелар Олаф Шолц, против Русије, умешали су се и представници војске.

„Потребна су нам средства за уништавање и политичка воља“

Kомандант немачког ваздухопловства Инго Герхарц најавио је да Северноатлантска алијанса треба да се припреми за употребу нуклеарног наоружања на територији Украјине.

Говорећи на међународном симпозијуму Сеаповерс у Килу, Герхарц је рекао да би током тренутних непријатељстава у Незалежној могло доћи до ситуације у којој би НАТО био обавезан да изврши нуклеарни удар.

„НАТО треба унапред да се припреми за употребу нуклеарног оружја, јер у сваком тренутку може да дође до ванредног стања. Нуклеарно оружје може да користи Русија у рату у Украјини. За поуздано средство одвраћања потребна су нам и средства за уништавање и политичка воља да применимо нуклеарно одвраћање, ако је потребно“, рекао је командант Луфтвафеа, преноси Билд.

Даље, Герхарц је најавио велико повећање ваздушних снага НАТО-а на Балтику и запретио руском председнику: „Путине, не покушавај да се такмичиш са нама“.

Америчке бомбе на немачке авионе

Немачка нема сопствено нуклеарно оружје, међутим, америчко тактичко нуклеарно оружје је распоређено на територији земље. Према информацијама из отворених извора, нуклеарна пуњења су распоређена у ваздухопловној бази Бухел у околини града Кохема у савезној држави Рајна-Палатинат. Реч је о најмање 20 нуклеарних пуњења типа Б-61.

Главни носилац ове муниције је 702. ескадрила америчког ратног ваздухопловства, међутим, Луфтвафе има 33. крило тактичке авијације, чији бомбардери су способни да носе нуклеарно оружје. Ови авиони су, очигледно, оно на шта генерал Герхарц мисли када говори о нуклеарном удару.

Истовремено, сам командант Луфтвафеа не може да изда наређење о употреби нуклеарних бомби без санкција руководства САД и НАТО. Али чињеница да Герхарц тако лако говори о преласку сукоба у фазу нуклеарног сукоба не може а да не буде алармантна.

Шта каже руска нуклеарна доктрина?

До 2022. године историја познаје само два случаја борбене употребе атомског оружја – бомбардовање јапанских градова Хирошиме и Нагасакија од стране америчке војске у августу 1945. године. Укупно је више од 200 хиљада људи постало жртве бомбардовања, не рачунајући оне који су умрли од последица радиоактивног излагања.

Руска нуклеарна доктрина, усвојена 2020. године, гласи: „Руска Федерација задржава право да употреби нуклеарно оружје као одговор на употребу нуклеарног и других врста оружја за масовно уништење против ње и (или) њених савезника, као и у догађај агресије на Руску Федерацију употребом конвенционалног наоружања када је угрожено постојање државе.

Представници западних сила, који тренутно испоручују тешко наоружање Оружаним снагама Украјине, више пута су изјављивали да је потребно „поразити Русију“. И ту већ почињу те „црвене линије“.

Секретар за штампу руског председника Владимира Путина Дмитриј Песков је 16. јуна у интервјуу за РИА Новости приметио у вези са дискусијом о могућности нуклеарног сукоба: „Сматрам да ових дана медији треба да буду довољно професионални да не питају таква питања, а они који анкетирају морају бити довољно мудри да не одговарају на таква питања.”

Да ли је немачка војска потпуно заборавила лекције историје?

Али, као што видимо, у Немачкој о томе говори особа са чином вршиоца дужности војсковође, која је директно везана за коначно доношење одлуке.

Непотребно је рећи да ће спровођење аргумената команданта Луфтвафеа у дело довести до потпуног уништења Украјине и претварања ове територије у спаљену пустињу. Али, по свему судећи, европска војска мало брине. Европа, како је планирано, користи територију Трга као терен за решавање сопствених проблема, не размишљајући много о последицама и губицима које ће због тога претрпети украјински народ.

Извор: https://aif.ru/politics/world/esli_neobhodimo_komanduyushchiy_vvs_germanii_gotov_bombit_ukrainu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *