ВУЧИЋ СА ПАТРИЈАРХОМ: Притисци ће бити све већи, ја ово никада нисам видео – наше је да сачувамо мир

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић угостио је данас патријарха српског Порфирија и епископе Српске православне цркве, који су се окупили на редовном овогодишњем Архијерејском сабору СПЦ.

ВУЧИЋ СА ПАТРИЈАРХОМ: Притисци ће бити све већи, ја ово никада нисам видео - наше је да сачувамо мир (ВИДЕО)

Фото: Зоран Јовановић 

Обраћање председника Вучића

– Желим да вам се захвалим што сте прихватили да будете наши гости и разговарамо о важним питањима. У разговорима са вама много тога научимо. Желим да вам се захвалим на пажњи коју поклањате држави. Највише од свега нам треба мир, од кога га додатно тражити ако не од Бога – казао је председник.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

– Србија се налази у много тежој ситуацији него што то изгледа данас. И када бисте изашли напоље, не бисте приметили било какав проблем и нема га у овом тренутку. А да ли се озбиљни и градосносни облаци надвијају и над нашом земљом – да. То не кријем ни од наших грађана и не могу ни од вас. Разговарао сам са много светских лидера, неки предвиђају много теже стање него пред Други светски рат. Ми се налазимо у специфичној ситуацији по питању свих дешавања на и око Косова и Метохије – додао је председник и казао да ће притисци бити све већи. Истиче да ће по питању Косова бити све теже сачувати интересе.

– Од дана када је председник Русије рекао на чему заснива интервенцију у Украјини у формално-правном и политичком смислу, од тог тренутка све западне силе раде на томе да убрзано се реши косовско-метохијски чвор, са циљем да би избили аргумент из руке председнику Русије – рекао је Вучић.

– Што се нас тиче, ми вршимо све припреме како бисмо урадили све што можемо. Додатно се ангажујемо и око свега што се дешава око Косова и Метохије – рекао је Вучић.

Фото: Зоран Јовановић

 

Каже да је имао много састанака у вези са припремама за зиму и да ће тешко бити оно што људи сматрају да се подразумева, да ће бити довољно струје, нафте и гаса.

– Биће теже него икада – додао је Вучић.

– Ми смо једина земља у Европи која није увела санкције Руској Федерацији, то нам прави огромне проблеме, ти проблеми биће све већи – истиче председник.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ 

– Покушаћемо да сачувамо мир и будућност Србије, али и да сачувамо живот у Србији. Да ће бити лако, неће. Ја ово никада нисам видео, суочавамо се са невиђеном хистеријом, све границе су пређене, дипломатија не постоји. Нико никога не жели да чује. Наше је да покушамо да сачувамо нашу земљу и наш народ, да покушамо да будемо јединствени у тешким временима. У септембру, октобру биће нам потребно више него икада. Следи најтеже време од 1945. године и велика искушења – поручио је Вучић.

– О свим одлукама ћемо вас обавестити. Радићемо све да одлуке које будемо доносили доносимо у складу са интересима Србије и грађана, чуваћемо мир, али и сопствене моралне вредности. Моја молба за вас, јер свуда где има цркве има и народа…, да нам помогнете да сви разумеју позицију Србије и да сви будемо јединствени – истакао је председник.

Он је пожелео успех у раду Синоду СПЦ и поручио да су Србији потребни и најбољи односи са македонским народом.

Обраћање патријарха Порфирија

Патријарх Порфирије најпре се захвалио на позиву, као и на топлим речима добродошлице. Такође, захвалио се на прецизно изложеном опису стања на глобалном плану, али и позицији Србије.

– Свакога дана будимо се са питањем када ће доћи до краја сукоба у Украјини, да ли то неко зна. Тај сукоб је много дубљи, то није само геополитички сукоб, већ сукоб система вредности. Сукоб цивилизација, сукоб који и нас доводи у позицију да морамо имати свој став – рекао је Порфирије. Како каже, став цркве је став молитве Богу за мир.

– Најбољи могући пут да се са Богом миримо и том процесу никада нема краја, јесте управо пут молитве. Зато и ми као Сабор и као црква, појединци и епископи, трудимо се да се обраћамо Богу у свакој прилици. Човек не може сам да успостави мир.

Патријарх је истакао да се моле да мир што пре дође на све људе света, на просторе Украјине, да се језик оружја што пре заустави, а да започне разговор и дијалог.

– Сукоб на малом, сигурно је увек и сукоб на великом – рекао је патријарх.

Фото: Зоран Јовановић

 

Он се захвалио председнику на свему што чини са своје позиције, као и на томе што се труди да грађанима Србије ова криза буде што блажа.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ  

– У свакој држави света има и наших верника и колико је то до нас, ми се трудимо да помогнемо нашем народу – рекао је патријарх српски.

– Мир је нешто што је најдрагоценије и најважније. Од нашег односа према Богу, смирења, мира, зависиће и наши односи међусобно. Ми као Српска православна црква смо 55 година имали раскол са браћом из Македоније… Дао је Бог да успоставимо јединство, да се браћа из Македоније врате у јединство са нама. То видим као једно чудо, зато смо благодарни Богу на томе. Црква ће бити увек отворена за сваку врсту сарадње – казао је патријарх.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *