РУБЉА НА ДВОГОДИШЊЕМ МАКСИМУМУ: Руска валута скочила према долару и евру на највиши ниво од 2020. године

руска рубља
Фото: Pixabay

Руска рубља скочила је данас према долару и евру на највиши ниво у последње готово две године, подржана оштрим мерама контроле капитала пошто је Европска унија предложила нови пакет санкција према Русији због догађаја у Украјини.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила је постепено потпуно окончање увоза руске нафте у року од шет месеци, затим искључење видеће руске банке, Сбербанке, из СВИФТ система, и забрану емитовања неких руских медија у европском радиодифузном простору, у настојању да појача изолацију Москве.

На трговању у Москви до 8:43 часова по средњоевропком времену, рубља је ојачала за 2,0 посто према долару на 69,53 рубље, након што је у раним сатима јутрос достигла 68,6250 рубаља за долар, што је њен највиши ниво од јуна 2020, преноси Ројтерс.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ

Руска валута је такође порасла за 2,1 проценат према евру на 73,19 рубаља, при чему је претходно на раном трговању достигла ниво од 72 рубље за евро, најјачи од фебруара 2020.

Успону рубље на Московској берзи доприносе мере контроле капитала, при чему је забрањено трговање акцијама с кратким позицијама (шортинг), а страним учесницима на берзи је забрањено отуђење акција у руским компанијама без дозволе, додаје британска агенција.

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *