УДАР НА НЕУТРАЛНОСТ: Американци руше наш трећи пут

СРБИЈА ће се, без обзира на притиске да се определи за источни или западни колосек, а који од избијања украјинске кризе стижу са свих страна, трудити да остане на свом путу, најбољем за интересе наше државе.

УДАР НА НЕУТРАЛНОСТ: Американци руше наш трећи пут

Фото: Танјуг

Ова политика баланса биће и окосница нове српске владе чије формирање следи у наредним месецима, иако поготово из западних центара моћи стижу прикривене, али и отворене уцене да су нам угрожене инвестиције и приступ новцу и европских фондова, али и да се спремају удари на Косово и Републику Српску, уколико не окренемо леђа Москви.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ 

У низу разних усмеривача и скретничара наше дипломатије, али и унутрашње политике, међу последњима се појавио амерички амбасадор Кристофер Хил који нас је јавно посаветовао да више нема места балансирању и да је наша траса – запад. Тиме је, по многима, опасно искорачио из свог дипломатског мандата и умешао се у унутрашње послове Србије, што је недопустиво.

Његова огољена порука стигла је практично у истом дану када и честитка америчког председника Џозефа Бајдена шефу српске државе на другом мандату освојеном на изборима. Бајден није пропустио да помене да се од Београда очекује савезништво у “подршци Украјини и осуди бруталног рата који је Русија сама изабрала”.

Председник Вучић састао се у понедељак са амбасадором Хилом, а фокус у разговорима стављен је на енергетску диверсификацију, евроинтеграције Србије, као и актуелна геополитичка питања и иницијативе за регионално повезивање.

– Разговор је био добар, коректан и отворен, није било изненађења. Знам шта мисле Американци, они знају шта ја мислим, и то је то. Гледамо како да продубљујемо нашу сарадњу. Западним земљама данас није лако да објасне разлику између напада на Украјину и нелегалну независност Косова. Зато ће притисак бити све већи, како би се показало да то није исти случај. Наравно да је захтев за чланство у Савету Европе притисак на нас, али ми ћемо наставити да чинимо све што је у нашој моћи како бисмо бранили наш територијални интегритет. Увек сам спреман за разговор и за компромис, али нећу пристати на ударце у главу и безумне захтеве – поручио је Вучић после састанка са Хилом.

Српски председник је и свим у свету поручио да се дозову памети, јер “време бруталних и хорских притисака, можда није у потпуности прошло, али њихови резултати никада нису били добри”.

– Када је реч о “косовској војсци”, она не сме да постоји по Резолуцији 1244 СБ УН. Али баш њих брига за међународно право. Они представљају претњу по Србе на КиМ. Али у целини, по српску државу, не представљају никакву претњу – истакао је председник.

Вучић је у разговору са америчким амбасадором истакао напоре Србије усмерене на очување мира и стабилности у региону, као и да је наша земља иницијатор и покретач бројних пројеката који на најбољи начин повезују земље Западног Балкана.

Амбасадор Хил је поновио подршку САД европским интеграцијама Србије и земаља региона, као и став САД да ЕУ треба да се шири.

Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић рекао је да је “Хил човек који чврсто остаје при ставовима које треба да реализује, има дугачак стаж на Балкану, јер је био укључен у дешавања на Косову и Метохији и у Македонији”.

– Не бирају средства и иде се на циљ да се овлада Балканом. Скоро први пут после доктрине Брежњева – ко није са нама, тај је против нас – сад је поново у Вашингтону пуној снази активиран овај принцип. САД притискају све, терајући државе да се изјасне чак и против сопствених интереса. Није правилан пут да изазивањем подозрења према другим земљама или оговорањем другим држава успостављамо боље односе са САД. Тренд је да нас по сваку цену посвађају са Русијом и Кином – објаснио је Јовановић.

Он је истакао да ми стално, раније, али и сада, инсистирамо на суверености Србији и да то треба да чинимо и даље:

– Имали смо у прошлости и случајаве када смо се супротставили Русији када су покушали да се мешају, али и другим земљама. Јако је битно и то што се ми никада нисмо одлучивали да будемо чланица неког војног савеза у миру, већ само у рату.

Амбасадор у пензији Бранко Бранковић каже, за “Новости”, да су изјаве Хила неприхватљиве у дипломатији, јер су директно мешање у унутрашње ствари наше земље:

– Овако огољене поруке које шаље Хил су очекиване, јер је он био десна рука Медлин Олбрајт. Ипак, то је по мени резултат немоћи САД да било шта ураде против Русије у вези са Украјином. Практично су добили и велико “не” од ЕУ, која је јасно рекла да неће ратовати са Русијом за рачун интереса САД у Европи. n

ПОДРШКА “ОТВОРЕНОМ БАЛКАНУ”

АМБАСАДОР Хил рекао је у понедељак да Вашингтон подржава иницијативу “Отворени Балкан”. Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, он се сагласио са Вучићем да све напоре треба усмерити на дијалог под окриљем ЕУ. Надовезујући се на писмо које је Бајден упутио Вучићу, амбасадор Хил је поновио подршку његове земље напорима Србије у циљу диверсификације извора енергије и енергетске ефикасности, нагласивши да ће САД радити на томе да и Србија добије приступ енергетским пројектима на којима се увелико ради.

БРНАБИЋ: СЛОМИЛИ СУ ОСНОВНЕ ПРИНЦИПЕ ПРАВА НА НАШОЈ ГРБАЧИ

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић поручила је у понедељак да је пред Србијом изузетно важна и тешка недеља, јер се очекују разговори Александра Вучића и Владимира Путина око цене гаса, председник ће учествовати и на Светском економском форуму у Давосу, где ће, уобичајено, имати састанке са званичницима држава.

Фото: Принтскрин/Пинк

На питање какве све претње стижу не би ли смо се определили у вези са сукобом у Украјини, премијерка је одговорила да Србија није у овој ситуацији остала потпуно неутрална, већ се политички определила у складу са међународним правом.

– Сматрамо врло погрешним кршење територијалног интегритета Украјине, нисмо се сврстали једино у односу на санкције, али политички смо јасно рекли која је наша позиција. Они који су 1999. бомбардовали Србију, а 2008. признали тзв. Косово, “поломили” су све основне принципе међународног права на грбачи Србије, и данас би, када је реч о санкцијама Русији, морали да имају мало више разумевања за нашу државу. Или да се на исти начин боре и за пуно поштовање територијалног интегритета Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *