ШТИТ СРБИЈЕ СВЕ ЈАЧИ

МОДЕРНИЗАЦИЈА ВОЈСКЕ

Војна неутралност земље подразумева велике обавезе у области одбрамбених припрема војске и друштва, што значи опредељење за одговарајућу војну стратегију и доктрину, производњу и набавку савременог оружја и опреме, захтевну обуку и развијену одбрамбену индустрију

Ниједан рат вођен у 20. и 21. веку није био копија неког од претходних ратова. Искуства из оружане борбе обично су примењивана већ у наредном сукобу и то на различит начин и другачијег интензитета. Проналазе се нове технологије за производњу наоружања, а машине и справе за убијање све су софистицираније, прецизније, убитачније и скупље. Упорно, громко и агресивно се говори о миру, а све се чини да неуралгичне тачке на планети тињају без престанка. Понекад се активира пламен, а када нечији интереси ескалирају, онда букне и рат. Најчешће регионални. Сукоб у Украјини указује да је реч о догађају планетарних размера. У тамошња збивања инволвиране су бројне државе. Ратни бубњеви одзвањају тако да наговештавају могуће проширење сукоба које може измаћи контроли. Говори се о трећем светском рату, а могу се чути и наговештаји употребе нуклеарног оружја. Многи аналитичари наводе да је с украјинским ратом почело стварање новог светског поретка. Неизвесност траје на свим странама.

[restrict]

Издвајања за војске из године у годину су све већа, у чему примат држе САД и земље Запада. Војноидустријски комплекс најразвијенијих земаља напросто вапи за новим ратовима. Ако је пре деценију-две изгледало да ће постепено завладати мир, то јест да ће се униполарни свет лагано трансформисати у мултиполарни, сада је сасвим извесно да је поново активирана спирала насиља, која ће иницирати нове ратове, то јест незабележена разарања и убијања. Помрачени умови развили су лабораторије за стварање биолошког оружја, посебно оног који би требало да систематски уништава поједине народе на основу њихових гена.

ОСНАЖИВАЊЕ РВ И ПВО Пратећи убрзане промене у региону и свету, Србија последњих година јача своју војску, покушавајући да надокнади вишедеценијско заостајање у наоружању и опреми. Ратовала је пре тачно 23 године против НАТО-а, највеће силе света и из тог сукоба изашла без пораза, али с тешким ранама. У време агресије НАТО-а западне земље су користиле оружје четврте технолошке генерације, наспрам Србије (СРЈ) чија је одбрана почивала на оружју друге генерације. Била је то борба Давида и Голијата.

Мада у знатном заостатку, посебно у системима противваздушне одбране (ПВО), у условима превласти у ваздушном простору, Војска Југославије оборила је амерички авион Ф-117А, у то време најновије стелт технологије који је био понос и највеће достигнуће тамошње војне индустрије. Погођен је и стратегијски бомбардер Б-2, који је изнад Србије долетао директно из базе у САД. Американци нису признали да им је један апарат тог типа, погођен пројектилом српске ПВО пао у пределу Спачванских шума, али је из хрватских извора процурело да је америчка војска окружила место пада величине фудбалског игралишта, да су тамо дошли инжењерци који су авион распарчали на више делова. Потом су камиони неколико дана терет одвозили, према неким изворима, до тузланског аеродрома, а онда транспортним авионима пребацивани у непознатом правцу. Колико је Американцима било стало да делови авиона не падну никоме у руке, показује чињеница да су детекторима за метал проналазили шрафове у шуми и њих третирали као делове стратегијског бомбардера.

Судбина авиона Ф-117 А, после заглибљивања у буђановачким ораницама, убрзо је била запечаћена. Бомбардер који је привремено стављен на клоцне и у чији развој је утрошено много милијарди долара пореских обвезника САД, одлуком надлежних органа повучен је из употребе као неперспективан борбени систем. Током агресије НАТО-а на Србију (СРЈ) авиони агресора летели су на висинама већим од 10.000 метара, знајући за домете наше ПВО. Била је то тешка ситуација за браниоце српског неба…

Пре неколико година кренуло се у обнову противваздушне одбране Војске Србије. Најпре је од Русије и Белорусије на поклон добијено 10 ловаца Миг-29, који су ремонтовани и модернизовани. Стручњаци Војнотехничког института у Београду конструисали су хибридни противавински самоходни артиљеријско-ракетни систем кратког домета, „Пасарс-16“, који је први пут приказан јавности 2017. године. Намењен је одбрани копнених јединица, аеродрома, командних центара, важних објеката и инсталација од дејства софистицираних нисколетећих циљева. Ефикасан је и за уништавање циљева на земљи и води. У тај систем је интегрисан топ од 40 мм „Бофорс“, као и две ракете кратког домета РЛН-ИЦ с инфрацрвеним самонавођењем. Модернизовани радар М-85 „Жирафа“ представља главни интегратор тог артиљеријско-ракетног ПВО система кратког домета. То оружје наше одбране је опремљено лаким преносним системом „Стрела-2М“ и „Игла-Шило“, а у другој варијанти на делу платформи возила биће интегрисане ракете „мистрал 3“ француске производње, које су већ набављене. Систем „Пасарс-16“ нарочито је ефикасан у обарању беспилотних летелица и крстарећих ракета. Одбрамбена индустрија Србије успела је да направи првих 19 система, а до краја године треба да их буде 40. „Бофорсови“ топови калибра 40 милиметара користе се и у противоклопној и у противпешадијској борби.

Следећи корак у снажењу наше ПВО одбране представља набавка савременог хибридног система „Панцир-С1“. Он обједињује ракете земља-ваздух, два топа калибра 30 мм, осматрачки и нишански радар као и електрооптички блок за надзор и управљање паљбом. Домет „Панцира-С1“ по дужини је 20, а по висини 15 километара.

Кинески противавионски систем средњег домета ФК-3 који је представљен нашој јавности највећи је корак у стварању одбрамбеног кишобрана за небо над Србијом. То је најважнија карика у ланцу одбране која нам је деценијама недостајала. Ракете из тог система могу да погоде циљеве од 50 метара до 27 километара по висини и до 100 километара по дужини. Занимљиво је да радар тог система има домет од чак 240 километара и може у ваздушном простору истовремено да прати чак 400 циљева и припреми за гађање њих 100. „Тиме ће ваздушни простор Србије у миру бити потпуно обезбеђен“, рекао је начелник Генералштаба ВС генерал Милан Мојсиловић. До набавке система ФК-3 наша ПВО могла је да истовремено нишани 15 циљева у ваздуху, а сада чак 90, а када буде комплетиран систем – и више стотина.

Очекује се да у догледно време РВ и ПВО буде наоружано ескадрилом (12 до 14 апарата) нових вишенаменских авиона, чиме ће значајно ојачати одбрамбене могућности Војске Србије. У последњих неколико година набављено је двадесетак хеликоптера, међу којима и они типа Ми-35М који су због велике ватрене моћи и снажног оклопа названи ,,летећи тенкови“. Набавком хеликоптера Х-145, Ми-8 и Ми-17 вишеструко су повећане маневарске и транспортне могућности РВ и ПВО. Основна намена хеликоптера Ми-35М је извођење борбених дејстава по циљевима на земљи, у оквиру ваздухопловне ватрене подршке снагама Копнене војске, тј. противоклопна борба и уништење непријатељске живе силе. У помоћној намени, хеликоптер може изводити дејства и по циљевима у ваздушном простору, вршити ваздушни транспорт људства и терета, извиђачке и патролне задатке, као и десанте. Тај вишенаменски борбени хеликоптер поседује заштиту од дејстава пешадијског наоружања и опремљен је савременим уређајима за навигацију, дигиталним показивачима, електронским индикаторима и осматрачко-нишанским системом.

Војска Србије располаже и беспилотним летелицама типа „Пегаз“ које носе пројектиле за уништавање тенкова и оклопљених возила. У ратовима вођеним у последњих неколико година веома много су употребљаване беспилотне летелице као платформе за веома разорне пројектиле. Део тих система опремљен је за извиђање непријатељских положаја.

МОДЕРНИЗАЦИЈА КОПНЕНИХ СНАГА Када је 1999. године нападнута Србија (СРЈ), НАТО се није усудио да у инвазију крене копненим путем. Генерали НАТО-а су знали шта може да их снађе, па се нису одлучили за такав сценарио. Додуше покушали су да за пробој наше одбране ангажују шиптарско-терористичке снаге у којима је било и специјалаца НАТО-а, али одбрана у пределу карауле „Кошаре“ и у рејону планине Паштрик није попустила.

Копнена војска данас располаже одређеним бројем тенкова који имају оклопну заштиту. Очекује се да и осталим оклопним оријашима буде уграђена та врста заштите, чиме ће бити отпорнији на дејства могућег непријатеља.

У артиљерији се уводе самоходна артиљеријска оруђа НОРА Б-52 М15 калибра и 155 мм, чији је домет чак до 41 километар. Реч је о хаубицама које када испале пројектиле брзо промене локацију, како не би биле мете непријатељевог контранапада. Новим технолошким и тактичким решењима значајно је повећана покретљивост те врсте артиљеријских оруђа. Дигитални вишецевни бацач ракета такође је повећао ватрене могућности Копнене војске јер разорним зрнима гађа циљеве до 40 километара даљине по принципу спржене земље. У току је финализација развоја вишецевног модуларног самоходног лансера „Тамнава“ калибара 122 и 262 мм који долеће до 70 километара удаљених мета.

У јединице Војске Србије недавно је стигао и један од најмоћнијих противоклопних система „Корнет“, који погађа тенкове чак са седам до десет километара удаљености. Увођењем у наоружање борбеног оклопног возила „Лазар 3“ и „Милош“ 4 x 4, пешадија у значајној мери, за одређене задатке, добија оклопну заштиту. Савременим средствима за извиђање вишеструко су побољшане могућности за откривање положаја непријатеља на даљину. При томе се користе изузетно моћна оптоелектронска средства.

Одбрамбена индустрија Србије ових месеци завршава петогодишњи циклус овладавања производњом и опремања јединица ВС савременим наоружањем и војном опремом. Некада је наменска индустрија обезбеђивала 85 одсто свих потреба за наоружањем и војном опремом. У време СФРЈ војна индустрија је извозила средства наоружања и војне опреме и инжењеринг на нивоу од око две милијарде долара на годишњем нивоу. Квалитет наших производа опробан је у више десетина земаља света. С обзиром на све веће ризике, изазове и претње, Војска Србије убрзано модернизује наоружање и војну опрему, а обука војника и старешина прилагођава се строгим критеријумима за вођење оружане борбе у најсложенијим условима. За набавку нових борбених система биће обезбеђена потребна средства. Уколико ускоро буде одмрзнуто служење редовног војног рока за све младиће, попуна ратних јединица моћи ће да се подмлади. Штит Србије постаје све јачи.

Приказ способности Војске Србије у Батајници

ВЕЖБА И ТЕХНИЧКИ ЗБОР

Приказ способности Војске Србије „Штит 2022“, коме су присуствовали председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, одржан је 30. априла на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници. На приказу способности били су и српски члан председништва БиХ Милорад Додик, председник Народне скупштине Ивица Дачић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Представљене су способности дела јединица Војске Србије наоружаних и опремљених савременим средствима наоружања и војне опреме из производног програма Одбрамбене индустрије Србије, увоза као и средстава у развоју. На приказу је ангажовано више од 1.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, ВС и МО, више од 300 средстава наоружања и војне опреме, као и више од 60 авиона, хеликоптера и даљински управљивих ваздухоплова.

У статичком делу приказа поред премијерног представљања јавности система ФК-3 изложено је укупно више од 300 система наоружања и војне опреме која се налази у наоружању Војске Србије, као и средства која се развијају ради увођења у наоружање. По броју изложених средстава овај приказ био је готово двоструко већи од тактичко-техничког збора који је био одржан прошле године на Ушћу.

На стајанци батајничког аеродрома овом приликом нашли су се ловачки авиони Миг-29, јуришници „Орао“, као и школско борбени авиони Г-4 и „Ласта“. Изложени су и хеликоптери Ми-17, Ми-8, Ми-35, Х-145 и „Газела“, а представљен је и даљински пилотирани ваздухоплов кинеске производње ЦХ-92.

Љубитељи борбених средстава копнене војске имали су могућност да погледају тенкове М-84, М-84АБ1 и Т-72МС, борбена возила М-80, М-80АБ1, М-80АБ2, БРДМ-2М, БОВ, КОТ и „хамер“, те артиљеријске и ракетне системе НОРА Б-52, „Гвоздика“ и „Пламен С“. Од ракетних система ПВО који се већ налазе у употреби Војске Србије представљени су „Нева“ и „Куб“.

У већем броју су изложена средства из серијске производње домаће одбрамбене индустрије намењених Војсци Србије између осталих борбена возила ЛАЗАР-3, „Милош 4 х 4“, самоходне хаубице НОРА Б-52, системи ПАСАРС, дигитализовани „Огњеви“, возила фамилије БОВ КИВ и комада возила ОТ, возила М-20 МРАП 6 х 6, Мали Милоши, беспилотне летелице „Пегаз“, која се први пут представља на нивоу комплетног система у наоружаној варијанти, а након успешно завршеног развоја с партнером из НР Кине крајем прошле године.

Као посебне тематске целине у оквиру приказа представљени су производи Групације одбрамбене индустрије Србије и других предузећа произвођача наоружања и војне опреме из Србије, те наоружање и опрема специјалних јединица.

Посетиоци су могли да се информишу и о начинима ступања у војну службу и упису у војне школе, а на располагању им је било и неколико симулатора, као и стрељана за ваздушно наоружање Војне академије.

[/restrict]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *